Co obniża cholesterol? Naturalne, rzadko używane produkty, które warto włączyć do diety

Choroby układu krążenia to obecnie jedna z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Zawały i udary przechodzą szczególnie mężczyźni w średnim wieku, którzy ignorują pierwsze objawy zatykania się tętnic. Jak chronić się przed tymi schorzeniami, stosując naturalną profilaktykę? Najlepiej sięgnąć po bogate w polifenole dary natury, których nie uwzględnia nasz przeciętny jadłospis!

W odpowiedzi na pytanie o to, co obniża cholesterol, większość z nas wymienia tłuste ryby morskie, oliwę z oliwek, awokado oraz produkty z dużą ilością błonnika. Wyniki ostatnich badań naukowców pokazują jednak, że istnieje kilka innych, wysoce skutecznych w tym przypadku produktów, których nie braliśmy dotąd pod uwagę, a które mogą urozmaicić dietę skoncentrowaną na obniżeniu poziomu cholesterolu LDL. Poznajcie cztery z nich i wypróbujcie ich moc w profilaktyce chorób układu krążenia! 

co obniża cholesterol

źródło: www.pixabay.com

Co obniża cholesterol? Naturalne, rzadko używane produkty, które warto włączyć do diety

Co obniża cholesterol? 4 rzadko wybierane produkty:

Aronia

www.pixabay.com

Wpływ tych niepozornych, czarnych i cierpkich owoców na ludzki organizm badano już na kilku polskich uniwersytetach medycznych. Naukowcy podejrzewali bowiem, że wyciśnięty z nich sok skutecznie obniża ciśnienie. W grupie laboratoryjnej znalazły się m.in. osoby przyjmujące statyny (leki na obniżenie poziomu cholesterolu), gdyż nadciśnienie często towarzyszy wysokiemu poziomowi cholesterolu. Dzięki temu udało się dowieść, że regularne przyjmowanie ekstraktu z aronii pozwala znacznie zmniejszyć przyjmowaną codziennie dawkę statyn.

 

Jak przeprowadzić leczniczą kurację z aronią? 

Wystarczy, że każdego dnia będziesz wypijać szklankę soku z aronii. Musi to być jednak sok stuprocentowy, wyciskany z owoców i pozbawiony jakichkolwiek konserwantów. Możesz przygotować go samodzielnie lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

 

Czerwony ryż

www.pixabay.com

Czerwony ryż to prawdziwa skarbnica polifenoli. Oprócz nich zawiera jednak również monakolinę K – organiczny związek chemiczny z grupy statyn, który pozwala je zastąpić, a także może być stosowany w profilaktyce miażdżycy i chorób wieńcowych. Badania wykazały, że spożywanie czerwonego ryżu lub zażywanie suplementów, które zawierają wyciąg z tego produktu potrafi obniżyć poziom cholesterolu do 20 %.

 

Jak przeprowadzić leczniczą kurację z czerwonym ryżem?

Dwa lub trzy razy w tygodniu spożywaj czerwony ryż gotowany uprzednio przez 3 godziny. Jeśli nie polubisz jego smaku albo nie starczy Ci czasu na jego przygotowanie, sięgnij po suplementy na bazie wyciągu z czerwonego ryżu.

 

 

Bergamotka

www.pixabay.com

Bergamotkę kojarzymy przede wszystkim jako składnik kosmetyków. Z uwagi na zniewalająco piękny, świeży zapach skórki tego owocu producenci chętnie dodają ją do perfum, mydeł, żeli pod prysznic czy balsamów. Niedawno odkryto jednak, że miąższ bergamotki jest znacznie bardziej wartościowy niż jej „opakowanie”. Zawiera bowiem całe bogactwo polifenoli, które z uwagi na rzadką kompozycję zostały opatrzone przez naukowców osobną nazwą: BPF. W badaniu sprawdzającym działanie BPF wzięło udział ponad 200 osób, które przez miesiąc przyjmowały wyciąg z bergamotki w dawce 500 lub 1000 mg. Gdy po zakończeniu kuracji naukowcy zbadali poziom cholesterolu u jej uczestników, okazało się, że obniżył się on nawet o 40 %. Poziom trójglicerydów spadł zaś o niemal 30 %!

 

Jak przeprowadzić leczniczą kurację z bergamotką?

Jeżeli uda Ci się dostać świeżą bergamotkę (choćby przez sklep internetowy), wyciskaj z niej sok – tak, jak wyciskasz go z cytryny – i wypijaj szklankę dziennie. Możesz połączyć go z wodą i dosłodzić na przykład miodem albo syropem klonowym. Z uwagi na fakt, że owoc ten jest w Polsce dość trudno dostępny, możesz posłużyć się w kuracji także gotowym preparatem zawierającym wyciąg z bergamoty. Dostaniesz go w aptekach oraz sklepach zielarskich. Taki preparat należy stosować zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi w ulotce.

 

Hibiskus

www.pixabay.com

Hibiskus od wieków jest doceniany i chętnie spożywany (zwłaszcza w postaci dodatku do herbaty) z uwagi na swoje oczyszczające właściwości. Ostatnio naukowcy dowiedli jednak także jego wysokiej skuteczności w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. I to zaledwie po dwóch tygodniach od rozpoczęcia stosowania go przez grupę testującą! Tę wiedzę po prostu trzeba wykorzystać!

 

Jak przeprowadzić leczniczą kurację z hibiskusem?

Kup dobrej jakości herbatkę z hibiskusa (bez żadnych dodatków). Dostaniesz ją na przykład w sklepie zielarskim. Każdego dnia zaparzaj i wypijaj dwie filiżanki przygotowanego z niej naparu. Sprawdzi się to zwłaszcza w profilaktyce miażdżycy i chorób wieńcowych. W przypadku, gdy Twój poziom cholesterolu jest naprawdę wysoki i wymaga szybkiego działania ukierunkowanego na jego obniżenie, zdecyduj się na hibiskus w postaci tabletek. Skondensowane składniki zadziałają szybciej i z większą siłą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (43 głosów, średnia: 4,91 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  23 kwietnia 2019 20:16

    Warto wiedzieć.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany