Co należy wiedzieć o żywieniu dwulatka?

Dieta to bardzo ważny element prawidłowego rozwoju dorastającego, młodego organizmu. Odpowiedni udział witamin i substancji pokarmowych w diecie zapewnia optymalny rozwój układu nerwowego, kostno-szkieletowego i układu krążenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości. Żywienie powinno być dostosowane do aktualnych potrzeb dziecka, stanu zdrowia oraz aktywności ruchowej.

 

Podstawowe zasady żywienia

Pokarmy malucha powinny być jak najbardziej zróżnicowane. Pozwala to na uniknięcie niedoborów pokarmowych oraz dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii. Podczas codziennego przyrządzania posiłków należy uwzględnić kilka porcji świeżych owoców i warzyw, produktów zbożowych z pełnego przemiału oraz chude mięso. W rozwoju dziecka, a zwłaszcza układu nerwowego, bardzo ważny jest udział tłuszczów, dlatego nie zaleca się ich ograniczać. Do około 3. roku życia warto podawać jednakowe ilości tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, a następnie te pierwsze zastępować zdrowszymi zamiennikami. Źródłem dobrych tłuszczów są ryby, których regularne spożywanie pomaga w zapobieganiu miażdżycy i chorób serca. W ciągu dnia dwulatek powinien spożywać 5 posiłków, w tym: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Należy unikać podjadania między posiłkami, a najbardziej sięgania po niezdrowe przekąski.

 

Mleko źródłem wapnia

Mleko i przetwory mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, sery) są istotnym zasobem wapnia dla rosnącego dziecka. Wzrastające kości potrzebują wapnia do stworzenia prawidłowej struktury i silnej podstawy dla układu ruchu. Dzieci w wieku 2 lat powinny spożywać od 800 do 1000 mg wapnia dziennie. Dla porównania jedna szklanka mleka zawiera około 230-240 mg wapnia. W przypadku gdy dziecko niechętnie przyjmuje mleko, można zastąpić je innymi produktami mlecznymi, zwracając uwagę na ilość tego składnika. Dodatkowo po ukończeniu 1. roku życia należy ograniczyć karmienie dziecka za pomocą butelki. Przedłużone stosowanie butelki zwiększa ryzyko próchnicy i może powodować nieprawidłowe kształtowanie się zgryzu.

 

Czego unikać?

W dzisiejszych czasach istnieje szereg produktów dedykowanych specjalnie dla małych dzieci. Jednak zdarza się, że część z nich zachęca swoim smakiem i wyglądem kosztem swojego składu. Zbyt duża ilość cukrów, przekraczająca dzienne spożycie, może zadziałać na niekorzyść dziecka. Dlatego bardzo ważne jest zmniejszenie podaży cukrów. W dużych ilościach znajdują się przede wszystkim w słodyczach i słodkich napojach, a ich spożywanie w nadmiarze może przyczynić się do otyłości, próchnicy zębów, a nawet cukrzycy. Słodkości kupione w sklepie można zastąpić domowymi przecierami owocowymi lub zdrowymi wypiekami. Ponadto warto ograniczyć dosalanie potraw przy użyciu soli kuchennej. Sól stosowana w za dużych ilościach może w przyszłości skutkować chorobami serca i naczyń krwionośnych. Takie postępowanie przysłuży się dziecku i pozwoli przyzwyczaić go do prawidłowych nawyków żywieniowych. Dodatkowo zdrowe odżywianie może pomóc uniknąć niebezpiecznych zatruć pokarmowych, które dosyć często zdarzają się u małych dzieci. Występujące w ich przebiegu biegunki i wymioty, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia malucha. Dlatego, kiedy wystąpi biegunka u dwulatka Dicoflor może być dobrym rozwiązaniem. W takich sytuacjach stosowanie preparatów probiotycznych, zawierających korzystne bakterie jelitowe pomaga w utrzymaniu fizjologicznej flory jelit i zapobiega rozwinięciu się groźnych powikłań.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (27 głosów, średnia: 4,89 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Maria  7 września 2019 23:34

    Staram się nie podawać synkowi cukru. Zero oranżad, słodkich soczków czy kalorycznych przekąsek. Jest nauczony picia cisowianki i ziołowych herbatek, jedzenia świeżych owoców, warzyw i nie ma problemów z ząbkami jak wielu jego rówieśników

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany