Co należy jeść, by mieć piękny uśmiech?
Żeby zachować zdrowe zęby bardzo ważne jest wprowadzenie do swojej diety kilku produktów. Ryby, jajka, czy … wodorosty pomogą nam zachować piękny uśmiech przez długi czas. Katowicka Klinika Implantologii i Stomatologii Estetycznej dr. Romana Borczyka przygotowała miniporadnik, co powinno się znaleźć w naszym domowym „menu”.
W naszej diecie nie może zabraknąć ryb. Ich pozytywny wpływ na nasz organizm, w tym zębów, jest nieoceniony. Szczególnie dotyczy to dzieci, gdyż ryby zawierają dużo białka i wapnia, które korzystnie wpływają na zęby w okresie ich rozwoju. – Mają w sobie też dużą ilość witaminy D, która wywiera pozytywny wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforanową, pomaga utrzymać prawidłowy rozwój zębów i wpływa na ich twardość – mówi dr Roman Borczyk, właściciel katowickiej Kliniki.
Jaja są źródłem minerałów takich jak magnez, żelazo, jod i wapń. Szczególnie ten ostatni składnik odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju zębów. Bogaty w wapń jest również żółty ser.
Masło niekoniecznie jest zalecane dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy, ale dla zębów jest jak najbardziej „przyjazne“. Zawiera tłuszcze, które wpływają na przyswajanie witamin, np. witaminy D. Zdrowy, zarówno dla naszej figury, jak i uzębienia jest natomiast jogurt naturalny. Wpływa on korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, w tym też na prawidłową florę jamy ustnej. – Jest to istotne, gdyż prawidłowa flora jamy ustnej może zapobiec ryzyku zakażeń grzybiczych. Jest to naturalna bariera przed szkodliwymi bakteriami. Ponadto jest bogatym źródłem wapnia – tłumaczy lek. stom. Izabela Walawender z katowickiej Kliniki.
Co prawda niewielu z nas włącza ten produkt do swojego codziennego menu, ale bardzo wysokie wartości zdrowotne posiadają wodorosty. Na ich powierzchni rozwijają się bakterie, które produkują enzymy chroniące nasze zęby i dziąsła. Nieczęsto spożywamy także olej kokosowy, a badania wskazują na to, że olej ten może hamować rozwój nie tylko próchnicy, ale też drożdży. Drożdże odpowiedzialne są za zakażenia błony śluzowej jamy ustnej.
Zdecydowanie bardziej popularne w naszej diecie są jabłka. Jedząc je, naturalnie oczyszczamy zęby. Wydziela się więcej śliny oczyszczającej zęby i wypłukującej resztki z przestrzeni międzyzębowych. – Podobnie jest z marchewką, czy też selerem. Te pokarmy pozwalają w naturalny sposób usunąć płytkę nazębną – dodaje stomatolog katowickiej Kliniki.
Oczywiście nie możemy zapominać też o piciu wody. Jest to bardzo dobry sposób na wypłukanie bakterii i resztek pożywienia z powierzchni zębów. Dlatego warto pić i płukać jamę ustną wodą, gdy nie mamy pod ręką tradycyjnej płukanki do zębów.