Co można zjeść po terminie? Przekonaj się, które produkty po przekroczeniu terminu przydatności nadal nadają się do spożycia

Na trwałość danego produktu składa się jego charakter, właściwości opakowania, a także sposób przechowywania. To, na co powinno się zwrócić uwagę, to zwrot poprzedzający datę ważności. Na opakowaniu bowiem może pojawić się  sformułowanie „należy spożyć do” lub data „najlepiej spożyć przed końcem…”. Co właściwie one oznaczają i jak jest między nimi różnica? Sprawdź poniżej.

Zwracając uwagę na termin przydatności produktów należny także analizować  jak przechowywać potrawy, i zalecenia producenta. Nie wystarczy bowiem umieścić jedzenie w lodówce. Towary szybko psujące się jak świeże ryby, mięso warto umieścić w komorze „0” , którą ma już większość nowoczesnych lodówek. 

 

co możemy zjeść po terminie

Źródło: unsplash.com

Przeczytaj także:

„Należy spożyć do” – co to znaczy?

Zwrot ten dotyczy produktów, które z uwagi na charakter chemiczny i sposób przetworzenia są nietrwałe. W związku z tym, przeterminowane mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Nie zawsze też jeden dzień po dacie ważności może zakończyć się zatruciem, ale trzeba zachować ostrożność. Z całą pewnością istotne też są informacje o tym, jak należy przechowywać produkt. Znajdziemy je oczywiście na opakowaniu, jest to zazwyczaj preferowany przedział temperatur. Tutaj musimy mieć świadomość, że nie wszystkie lodówki zapewniają właściwą temperaturę. Co ważne, różni się ona nawet o kilka stopni w zależności od odległości od drzwi i wysokości przegrody. Dlatego, jeśli chcemy należycie przechowywać jedzenie, musimy je też położyć w odpowiednim miejscu.

Wśród produktów, które łatwo się psują są głównie: świeże mięso i ryby, wędliny, mleko i produkty mleczne oraz wszelkie gotowe dania, które znajdują się w sklepowych chłodniach. 

A jeśli chcesz wiedzieć, które produkty spożywcze są podrobione, to koniecznie poznaj triki, dzięki którym sprawdzisz z czym masz do czynienia poniżej:

Jak rozpoznać podrobione produkty spożywcze i chemiczne jedzenie? Proste tricki

Jak rozpoznać podrobione produkty spożywcze i chemiczne jedzenie? Proste tricki

Kiedy myślimy o podróbkach, w głowie pojawiają nam się zwykle tanie torebki ze słynnym motywem Louis Vuitton wykonane z materiałów o niskiej jakości i klapki z olbrzymim logiem Armani widywane w pokątnych sklepikach czy nadmorskich straganach. Tymczasem w mediach pojawia się coraz więcej doniesień o podrabianej żywności, która trafia także na półki naszych rodzimych sklepów i może poważnie przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia konsumentów. Podpowiadamy, jak się przed nią ustrzec oraz co zrobić, by wykryć chemiczne substancje w zakupionych produktach!

„Najlepiej spożyć przed końcem” – co to znaczy?

Termin ów oznacza datę minimalnej trwałości. Widnieje ona zazwyczaj na żywności, takiej jak makarony, kasze, słone i słodkie przekąski, konserwy, dżemy czy marynaty. Jest to termin orientacyjny i oznacza czas, do którego producent gwarantuje najwyższą jakość towaru. Przekroczenie tej daty nie powoduje z dnia na dzień zagrożenia dla naszego żołądka. Po przekroczeniu owej daty pewne produkty stają się na przykład mniej chrupkie lub nieco ciemnieją. I, o ile nie przechowujemy ich w skrajnie złych warunkach, to możemy je spożyć. Nawet tydzień, a w niektórych przypadkach nawet dobrych kilka miesięcy po terminie. 

Najbardziej trwałymi produktami spożywczymi są sól, cukier i miód. Prawidłowo przechowywane mogą stać w naszej kuchni długie lata.

Chciałabyś oczyścić jedzenie z chemii? Poznaj nowe rozwiązanie – ozonowanie żywności, o czym piszemy w tym artykule

Ozonowanie żywności – na czym polega i po co je przeprowadzać?

Ozonowanie żywności – na czym polega i po co je przeprowadzać?

Jesteśmy coraz bardziej świadomi konsekwencji zanieczyszczenia wody, powietrza i gleb, a co za tym idzie także żywności, jaką spożywamy. Wiele z nas stara się uchronić przed poważnymi chorobami, kupując warzywa i owoce bezpośrednio od zaufanych rolników lub na targach, ograniczając jedzenie mięsa, a nawet samodzielnie hodując ryby. Co jednak mogą zrobić zabiegani mieszkańcy wielkich miast, którzy nie mają dostępu do zdrowej żywności? Jednym z rozwiązań jest ozonowanie jedzenia!

TOP 10 produktów, które można zjeść po upływie terminu ważności

 

1. Czekolada

Nawet jeśli pokryje się białym nalotem (dzieje się tak z powodu wytrącenia się tłuszczu) i nie będzie smakować tak dobrze, to nic nam się nie stanie. To dzięki cukrowi, który ma działanie konserwujące.

 

2. Jajka

Jeśli tylko trzymaliśmy je w lodówce, można spróbować je zjeść – bowiem jaja mogą przetrwać od trzech do pięciu tygodni. Warunkiem jest przechowywanie w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza, która zapobiega rozwojowi salmonelli.

 

3. Twardy ser

Ser typu cheddar lub parmezan starzeją się dłużej od miękkich – dlatego często się nadają do jedzenia po upływie terminu ważności.

 

4. Chleb

Można go zamrozić bez utraty świeżości, a jeśli jest nieco nieświeży podgrzać w piekarniku. Chleb na zakwasie z dobrym składem prędzej zeschnie niż pokryje się pleśnią.

 

5. Mleko

Podobnie jak w przypadku jajek wystarczy powąchać, by sprawdzić czy nadaje się do picia.

 

6. Ketchup

Jeżeli jest szczelnie zamykany i przechowywany w lodówce może przetrwać nawet rok.

 

7. Kawa, herbata

Po upływie terminu ważności stracą swoje właściwości, ale nam nie zaszkodzą.

 

8. Ryż, kasza, makaron

Tutaj oczywiście wiele zależy od sposobu przechowywania – w odpowiedniej temperaturze i w szczelnych opakowaniach przetrwają wiele miesięcy. 

 

9. Przetwory w puszkach

Data ważności żywności w puszkach wskazuje zwykle na trzy lata, ale można je spożyć również po upływie terminu. Upewnij się tylko, że opakowanie nie jest wgniecone lub nieszczelne.

 

10. Masło

Jeśli widzisz, że zbliża się data przydatności masła możesz włożyć je do zamrażalnika. Zachowa wtedy dłużej świeżość, ale pamiętaj, by po rozmrożeniu zużyć cały produkt.

 

Często robimy zakupy w pośpiechu, a czasem bez większej refleksji wrzucamy produkty do koszyka, nie przyglądając im się uważniej. Potem, w domu okazuje się, że data ważności, na przykład fasolki, którą chciałyśmy przygotować na obiad, już minęła. Zazwyczaj jedzenie ląduje w koszu, nie zawsze jednak nadaje się ono do wyrzucenia! Mamy nadzieję, że powyższe wyjaśnienia okazały się pomocne.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (109 głosów, średnia: 4,27 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  20 marca 2020 22:36

    Dobrze wiedzieć.

    Odpowiedz
  2. as_sa  23 marca 2020 20:31

    Warto wiedzieć i mieć świadomość takich rzeczy szczególnie teraz, gdy w dobie koronawirusa i ataku paniki robimy zapasy, żeby później część tej żywności nie trafiła na śmietnik

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany