Co można zjeść po terminie? Przekonaj się, które produkty po przekroczeniu terminu przydatności nadal nadają się do spożycia
Na trwałość danego produktu składa się jego charakter, właściwości opakowania, a także sposób przechowywania. To, na co powinno się zwrócić uwagę, to zwrot poprzedzający datę ważności. Na opakowaniu bowiem może pojawić się sformułowanie „należy spożyć do” lub data „najlepiej spożyć przed końcem…”. Co właściwie one oznaczają i jak jest między nimi różnica? Sprawdź poniżej.
Zwracając uwagę na termin przydatności produktów należny także analizować jak przechowywać potrawy, i zalecenia producenta. Nie wystarczy bowiem umieścić jedzenie w lodówce. Towary szybko psujące się jak świeże ryby, mięso warto umieścić w komorze „0” , którą ma już większość nowoczesnych lodówek.
Przeczytaj także:
TOP 10 produktów, które można zjeść po upływie terminu ważności
1. Czekolada
Nawet jeśli pokryje się białym nalotem (dzieje się tak z powodu wytrącenia się tłuszczu) i nie będzie smakować tak dobrze, to nic nam się nie stanie. To dzięki cukrowi, który ma działanie konserwujące.
2. Jajka
Jeśli tylko trzymaliśmy je w lodówce, można spróbować je zjeść – bowiem jaja mogą przetrwać od trzech do pięciu tygodni. Warunkiem jest przechowywanie w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza, która zapobiega rozwojowi salmonelli.
3. Twardy ser
Ser typu cheddar lub parmezan starzeją się dłużej od miękkich – dlatego często się nadają do jedzenia po upływie terminu ważności.
4. Chleb
Można go zamrozić bez utraty świeżości, a jeśli jest nieco nieświeży podgrzać w piekarniku. Chleb na zakwasie z dobrym składem prędzej zeschnie niż pokryje się pleśnią.
5. Mleko
Podobnie jak w przypadku jajek wystarczy powąchać, by sprawdzić czy nadaje się do picia.
6. Ketchup
Jeżeli jest szczelnie zamykany i przechowywany w lodówce może przetrwać nawet rok.
7. Kawa, herbata
Po upływie terminu ważności stracą swoje właściwości, ale nam nie zaszkodzą.
8. Ryż, kasza, makaron
Tutaj oczywiście wiele zależy od sposobu przechowywania – w odpowiedniej temperaturze i w szczelnych opakowaniach przetrwają wiele miesięcy.
9. Przetwory w puszkach
Data ważności żywności w puszkach wskazuje zwykle na trzy lata, ale można je spożyć również po upływie terminu. Upewnij się tylko, że opakowanie nie jest wgniecone lub nieszczelne.
10. Masło
Jeśli widzisz, że zbliża się data przydatności masła możesz włożyć je do zamrażalnika. Zachowa wtedy dłużej świeżość, ale pamiętaj, by po rozmrożeniu zużyć cały produkt.
Często robimy zakupy w pośpiechu, a czasem bez większej refleksji wrzucamy produkty do koszyka, nie przyglądając im się uważniej. Potem, w domu okazuje się, że data ważności, na przykład fasolki, którą chciałyśmy przygotować na obiad, już minęła. Zazwyczaj jedzenie ląduje w koszu, nie zawsze jednak nadaje się ono do wyrzucenia! Mamy nadzieję, że powyższe wyjaśnienia okazały się pomocne.