Co mogą, a czego nie powinni jeść pacjenci z łuszczycą?

Dlaczego chorzy na łuszczycę powinni zamienić fasolkę na szpinak, a kawę na wodę? Na ile odpowiednia dieta może pomóc w walce z chorobą? Odpowiadamy!

Dlaczego chorzy na łuszczycę powinni zamienić fasolkę na szpinak, a kawę na wodę? Na ile odpowiednia dieta może pomóc w walce z chorobą, wyjaśniał światowej sławy specjalista od łuszczycy doktor Tirant podczas konferencji w Polsce.

łuszczyca na rękach

fot. Freepik

Badania nad łuszczycą prowadzone na przestrzeni lat wykazały, że w jednych regionach świata ta choroba występuje częściej, w innych pojawia się rzadko. Mówił o tym na konferencji prasowej w Warszawie doktor Michael Tirant, australijski biochemik i twórca preparatów z linii Dr Michaels. Jako regiony z największą liczą przypadków Dr Tirant wymienił Syberię i Skandynawię (tam choruje nawet do 12% populacji), zaś do tych, w których łuszczyca pojawia się rzadko należą na przykład Polinezja i Japonia (zaledwie 0,1% zachorowań). Skąd takie różnice w różnych krajach? Doktor Tirant wskazuje dwa czynniki. Pierwszy to słońce – tam, gdzie jest go więcej, zachorowania są rzadsze. Drugiej przyczyny australijski naukowiec szuka w diecie. Na Syberii głównym elementem diety jest mięso, a niewielką grupę spożywanych pokarmów stanowią zielone warzywa, które zawierają ważny dla zdrowia skóry kwas foliowy. W Japonii – przeciwnie, mięsa jada się mało, ale w diecie jest dużo zup, warzyw i ryb.

Doktor Tirant uczula swoich pacjentów na to, by – walcząc z łuszczycą – zachowywali odpowiednią dietę. Co powinien zawierać jadłospis łuszczyka, a czego należy unikać? Oto najważniejsze zasady:

Składniki pożądane:

  • Zielone warzywa w dużej ilości: szpinak, brokuły, sałata (zawierają kwas foliowy).
  • Inne warzywa, które pozytywnie wpływają na stan skóry: marchewka, dynia, seler.
  • Mięso, które po ugotowaniu łatwo odchodzi od kości, a więc kurczak, indyk, ale także ryby.

Czego unikać w diecie?

  • Czerwone mięso, które zawiera dużo wiązań siarkowych (trzyma się mocno kości), a więc wymaga od naszego organizmu większego wysiłku przy trawieniu. Organizm produkuje więc sole kwasu siarkowego, żeby mięso strawić, a to ma negatywny wpływ na naszą skórę. Jeśli jemy czerwone mięso, trzeba pamiętać, by pić dużo wody i wypłukać z organizmu niekorzystne produkty uboczne metabolizmu.
  • Zabronione warzywa: fasolka i groch, które mają dużo związków siarki.
  • Problemem mogą być pokarmy, które wywołują produkcję histaminy (pomidory, jagody, truskawki, pomarańcze, ananasy). Histamina powoduje swędzenie, które jest głównym problemem pacjentów z łuszczycą.
  • Pokarmy odwadniające – kawa, alkohol, ostre potrawy. Spożywając je trzeba pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu – koniecznie wodą! Doktor Tirant zwraca szczególną uwagę na to, by dostarczać organizmowi właśnie wody, a nie innych płynów, bo to z wody głównie składa się ciało człowieka.
  • Cukier także znajduje się na liście pokarmów zakazanych.

Dlaczego odpowiednia dieta u chorego na łuszczycę jest tak ważna? Jedzenie ryb czy szpinaku nie wyleczy choroby, ale zapobiegnie nasilaniu się objawów i przedłuży okres remisji, a to znacząco wpływa na jakość życia chorego.

Opracowanie: Agnieszka Wyrzykowska

Dlaczego warto jeść karczochy? Poznaj ich właściwości dla zdrowia i urody!

Dlaczego warto jeść karczochy? Poznaj ich właściwości dla zdrowia i urody!

Sezon na karczochy trwa w pełni. To wyjątkowe warzywa, które często wykorzystuje się do... dekorowania bukietów. Nie są zbyt popularne w naszym kraju, jednak powoli zaczyna się to zmieniać. Te wyjątkowe rośliny z basenu Morza
Aloes dobry na wszystko

Aloes dobry na wszystko

Aloes to kwiat o grubych, mięsistych, podłużnych liściach. Wypełnia je miąższ z dużą ilością śluzowatego, przezroczystego soku. To właśnie on zawiera wiele cennych aktywnych substancji, które korzystnie oddziałują na organizm. Wśród właściwości aloesu najbardziej wartościowe

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. as_sa  2 czerwca 2014 12:46

    Ta choroba jest strasznie uciążliwa

    Odpowiedz
  2. martucha180  2 czerwca 2014 14:01

    I kapryśna! Ta dieta pasuje mi też do choroby stawów.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  2 czerwca 2014 15:36

    Nigdy bym nie pomyślała,że przy łuszczycy to co jemy ma tak duży wpływ na chorobę.

    Odpowiedz
  4. bbo  2 czerwca 2014 20:30

    Nie wiedziałam,że fasolka i groch mogę wpływać również niekorzystnie.

    Odpowiedz
  5. ewalub  21 września 2018 13:30

    Paskudna choroba. Mam w rodzinie kogoś, kto na nią choruje.

    Odpowiedz
  6. Basiek  15 marca 2022 20:47

    Polecam na Centrum Łuszczycy poszukać takich informacji. Tutaj temat jest powierzchownie opisany a dieta naprawdę może pomóc przy łuszczycy, trzeba tylko poszerzyć swoją wiedzę. ja stosuję na sobie wskazówki i widze efekty. Nie wszystkie oczywiście ale sporo z nich naprawdę przynosi ulgę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany