Co jeść w ciąży? Pamiętaj o brokułach!

Będąc w ciąży należy dbać o to, by dieta przyszłej mamy była bogata w odżywcze i wartościowe składniki, ma to bowiem kluczowe znaczenie na  rozwój płodu. Niedobór składników odżywczych, witamin oraz minerałów w tym okresie, może mieć trwały wpływ na zdrowie dziecka, także po jego przyjściu na świat. Co jeść w ciąży? Jak odżywiać się zdrowo? Jednym z warzyw, o którym warto pamiętać i zastosować w swoim jadłospisie  jest brokuł. Dlaczego? O tym poniżej

Brokuly

Dobro z natury

Ciążą to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Niejednokrotnie wiąże się ze zmianą dotychczasowego stylu życia, zwłaszcza w obszarze odżywiania. Mając na uwadze dobro dziecka i mamy, warto zadbać o to, by spożywane posiłki dostarczały niezbędnych w tym okresie witamin i minerałów. Brokuły to idealny składnik codziennych posiłków, ponieważ należy do warzyw bogatych w składniki odżywcze i biologicznie czynne.

Brokuły są doskonałym źródłem kwasu foliowego, zwanego także folacyną lub folanem. Jest on jednym z podstawowych elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, chroni przed powstawaniem wad ośrodkowego układu nerwowego, zapobiega wadom rozwojowym, zmniejsza ryzyko wystąpienia wad serca i układu moczowego. Zawarty w tych zielonych warzywach wapń, jest podstawowym budulcem szkieletu oraz zębów. Jego niedobór w okresie ciąży może spowodować, że dziecko urodzi się słabsze oraz będzie bardziej narażone na wady wrodzone. Wapń jest też bardzo cenny dla przyszłej mamy. Obniża ciśnienie tętnicze oraz ma wpływ na krzepliwość krwi, dzięki czemu zapobiega krwawieniom podczas ciąży. Fosfor to, obok wapnia, bardzo ważny budulec kości. Stanowi także magazyn energii, odpowiada za metabolizm białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Wskazany jest szczególnie dla mam będących w ciąży mnogiej oraz cierpiących na cukrzycę.  Brokuły są także bogate w magnez. Ten pierwiastek pełni niezwykle ważną rolę w procesach wzrostu, reguluje poziom cukru we krwi, bierze udział w prawidłowym tworzeniu tkanek płodu i kory mózgowej. Co więcej, zapobiega występowaniu skurczy i przedwczesnemu porodowi. Innym cennym pierwiastkiem, jaki odnajdziemy w brokułach, a jaki powinna dostarczać sobie i maleństwu przyszła mama, jest żelazo. Pełni bardzo ważną funkcję, gdyż stanowi składnik hemoglobiny zawartej w czerwonych krwinkach, dostarczających tlen do wszystkich tkanek. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz jest niezbędne do właściwego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego.

Zawarty w brokułach sulforafan pobudza produkcję enzymów, które pomagają chronić naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Jest także przydatny w procesie oczyszczania organizmu z toksyn i zapobiega przeziębieniom. Jego regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych płuc i układu trawiennego. Brokuły są więc bardzo doskonałym elementem diety kobiet, które spodziewają się potomstwa.

Broccoli salad

Sałatka z drobnej kaszy jęczmiennej, brokułu i zieleniny

Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka

Składniki: 

  • drobna kasza jęczmienna: 2 szklanki ugotowanej na sypko
  • kiełki słonecznika: garść
  • rukiew wodna: kilka gałązek
  • mięta: kilka listków
  • pomidor koktajlowy: kilka sztuk
  • brokuł: drobne sparzone różyczki
  • rzodkiewka: 4 rzodkiewki
  • ser bryndza: 100 g porwane na strzępy

Sos:

  • oliwa: ćwierć szklanki
  • sok z jednej cytryny
  • miód: 2 pełne łyżki
  • czosnek

Przygotowanie:

Pomidorki drobno posiekaj i wymieszaj z kaszą, różyczkami, posiekaną dowolnie rzodkiewką, serem, kiełkami i listkami ziół. W misce wymieszaj dokładnie składniki sosu, aż powstanie jednolita płynna ciecz; wymieszaj z sałatką. Sałatkę przed podaniem posyp różyczkami i kilkoma listkami ziół.

„Brokuły są bardzo bogate w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Są bogate w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca. Warzywo to ma również właściwości terapeutyczne w przypadku anemii – dotyczy to zwłaszcza dzieci i ciężarnych kobiet” – mówi Tomasz Jakubiak. „Najwięcej wartości odżywczych mają warzywa w stanie surowym, dlatego trzeba je przechowywać w chłodziarce, aby nie zwiędły i nie straciły chlorofilu” – dodaje.

Po więcej inspirujących przepisów, zapraszamy na stronę: http://broccoli-conference.com/przepisy/

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (231 głosów, średnia: 4,21 z 5)
loading... zapisuję głos...