Co jeść podczas okresu? Produkty, które dodają sił podczas bolesnych miesiączek
Co jeść podczas okresu, by poczuć się lepiej i przetrwać bolesną miesiączkę? Dla wielu kobiet dni miesiączki są czasem wzmożonego zapotrzebowania na jedzenie – szczególnie na jedzenie czekolady podczas okresu. Wg badań w czasie miesiączki możemy przyjmować z jedzeniem do 500 kalorii więcej. Oto 9 produktów na optymalną dietę podczas miesiączki. Najlepsze propozycje na śniadanie podczas menstruacji, przekąskę między posiłkami, jak i produkty typowo obiadowe. Zdrowe odżywianie to także odpowiednia dieta podczas TYCH dni!
Powszechnie wiadomo, że dieta ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast podchodzić do tego, jak do przykrego i ograniczającego nas faktu, obróć tę informację na swoją korzyść, dobierając menu do rodzaju trudności, z jakimi przyjdzie Ci się zmagać danego dnia. Tym razem podpowiadamy, po jakie składniki warto sięgnąć podczas menstruacji. Sprawdź naszą listę i przekonaj się, że zamiast po tabletki można sięgnąć po naturalne antidotum na przykre dolegliwości! Co jeść podczas okresu? Poznaj najlepsze produkty, które dodadzą Ci sił i pomogą przetrwać te trudne dni!
Tłuste ryby lub sushi podczas okresu – łagodzą poziom hormonów kobiecych we krwi
Tłuste ryby to jedna z najlepszych pozycji, jakie mogą zagościć w Twoim menu w te trudne dni. Doskonale zastąpią pełne nasyconych kwasów tłuszczowych mięso, które zaostrza stany zapalne i potęguje ból brzucha. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega łosoś, makrela, dorsz i różne rodzaje rybnego sushi obniżą poziom cukru i uregulują poziom kobiecych hormonów we krwi. Złagodzą też stany zapalne, a ich pyszny smak w naturalny sposób poprawi Ci samopoczucie.
Ciecierzyca podczas miesiączki – uzupełnia braki żelaza
Ciecierzyca to świetny wybór ze względu na fakt, iż pozwala szybko uzupełnić braki żelaza powstające wraz z utratą krwi. Co więcej, zawiera duże ilości cynku, odpowiadającego za regulowanie hormonów. W swoim składzie posiada także foliany, które chronią organizm przed anemią, chorobami serca czy nowotworami. Dzięki bogactwu białka i błonnika ciecierzyca zapobiega zaparciom, a ponadto zapewnia uczucie sytości. Łatwiej wówczas oprzeć się objadaniu i sięganiu po łakocie, które to nawyki często towarzyszą miesiączce.
Szpinak, jarmuż i natka pietruszki – uzupełniają braki żelaza podczas menstruacji
Zielone liście warzyw, takich jak szpinak czy natka pietruszki to kolejne doskonałe źródło żelaza, który podczas miesiączki powinno się uzupełniać z poziomu diety. Ich spożywanie uchroni Cię przed uczuciem ciągłego zmęczenia, przemożną sennością i osłabieniem czy omdleniami. Jeśli nie wiesz co jeść podczas okresu lub pić – postaw na zielone koktajle z tymi dodatkami.
Buraki – regulują procesy krzepnięcia krwi podczas miesiączki
Nie tylko są doskonałym źródłem żelaza, ale także zwiększają odporność organizmu oraz regulują procesy krzepnięcia krwi, co jest szczególnie pożądane w tych dniach.
Mięso z indyka – zwalcza objawy napięcia miesiączkowego
Indyk to naturalne źródło witaminy B6, która nie tylko pomaga w przyswajaniu magnezu , ale również pomaga zwalczać uciążliwe objawy napięcia miesiączkowego, takie jak drażliwość i zły nastrój. Warto więc włączyć indycze mięso do swojej diety, tym bardziej, że jest chude i lekkostrawne.
Gorzka czekolada i orzechy – minimalizują bolesne skurcze podczas menstruacji
Zarówno orzechy, jak i gorzka czekolada (taka z 70-procentową zawartością kakao i minimalną ilością cukru) są bogatym źródłem magnezu. W tych trudnych dniach wesprze on działanie Twoich mięśni, minimalizując bolesne skurcze i dodając Ci energii. Dodatkowo czekolada zawiera duże ilości antyoksydantów, dzięki czemu obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu). Pomoże Ci więc uporać się z trudną do wytrzymania huśtawką nastrojów, która towarzyszy kobietom w czasie okresu. A zatem, co jest podczas okresu słodkiego? Czekoladę oczywiście!
Banany – sprzyjają odprowadzaniu gromadzącej się w ciele wody podczas okresu
Spożywanie bananów dostarcza do organizmu duże ilości potasu. Ten jest zaś pomocny w normalizowaniu apetytu, który podczas okresu często staje się nadmierny. Co więcej, potas pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę wodną, a więc sprzyja odprowadzaniu gromadzącej się w ciele wody.
Jogurt naturalny – odbudowuje naruszoną podczas okresu florę bakteryjną
Pomaga odbudować naruszoną podczas okresu florę bakteryjną. Co więcej, zawiera wapń, który uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, zapobiega jej rozrzedzaniu, a jego niedobór zwiększa opuchliznę oraz dolegliwości bólowe i nadwrażliwość piersi. Jogurt naturalny zdecydowanie będzie więc naszym sprzymierzeńcem podczas miesiączki.
Ziołowe herbatki – rozluźniają i uspokajają podczas cyklu miesiączkowego
Zastąp nimi niewskazaną w tych dniach czarną herbatę czy kawę. Najbardziej przysłuży Ci się rumianek, gdyż ma on działanie rozkurczowe. Warto sięgnąć też po rozluźniającą i uspokajającą melisę, pokrzywę (która uzupełni niedobory żelaza) czy ziele krwawnika.