Co jeść po treningu? Najlepsze są wysokoenergetyczne posiłki

Zapotrzebowanie sportowca na składniki odżywcze i witaminy jest znacznie wyższe niż w przypadku człowieka, który prowadzi siedzący tryb życia.  Sportowiec musi zjeść dziennie od 3500 do 6000 kcal. Należy także przestrzegać zasady 8 g węglowodanów na każdy kilogram masy cała. Dieta sportowca musi być nie tylko wysokoenergetyczna, ale jednocześnie lekkostrawna i bogata w witaminy. Co jeść po treningu i jak dobierać odpowiednio składniki diety?

 

co jesc gdy sie trenuje

 

Węglowodany – podstawa diety

Szczególną rolę w diecie osób aktywnych fizycznie odgrywają węglowodany – to około 50% dawki żywieniowej. Są nie tylko lekkostrawne, ale również do ich spalenia nasz organizm nie potrzebuje wiele tlenu. Co jednak wybierać z palety produktów bogatych w ten składnik?

Makaron – źródło skrobi

Makaron to idealne źródło węglowodanów dla każdej osoby aktywnej fizycznie. Skrobia, znajdująca się w nim, nasila syntezę glikogenu, który jest głównym źródłem energii dla trenujących. Z tego też powodu często nazywany jest „paliwem sportowca”. Ważne jest, żeby wybrać makaron naprawdę dobrej jakości.

Makaron z pszenicy durum ma niski indeks glikemiczny, przez co nie doprowadza do szybkiego wzrostu cukru we krwi, a po jego zjedzeniu ten poziom utrzymuje się długo na stałym poziomie – mówi Marta Martys, Barilla.

makaron-posilek-dla-sportowca

Niedoceniane ziemniaki

Niski indeks glikemiczny mają również, niedoceniane często, ziemniaki. To bogate źródło witamin, przede wszystkim witaminy C, ale nie wyłącznie. Ziemniaki zawierają również witaminy A, B1, B3, B6, D i E. To także źródło fosforu, żelaza, manganu i potasu. Co więcej, jedzenie ziemniaków pozytywnie wpływa na układ krążenia.


Orzechy na przekąskę

W końcu coś na przekąskę. Orzechy nadają się do tego idealnie. Dla sportowca to szybkie i zdrowe „co nieco”, w dodatku bogate w witaminy. Orzechy zawierają błonnik, witaminę E i magnez. Świetnie sprawdzają się również w roli dodatku do posiłku.

Ważne, aby pamiętać o porządnym, wysokoenergetycznym daniu ok. 2 godziny przed treningiem. Posiłek zdąży wtedy opuścić żołądek i w czasie wysiłku fizycznego węglowodany zostaną przetworzone na energię. Po wyczerpujących ćwiczeniach należy pamiętać również o pożywieniu bogatym w węglowodany, które pozwoli odtworzyć zapasy tego składnika w mięśniach.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (193 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  2 października 2014 19:25

    Wprawdzie nie trenuję, ale rady się przydadzą.

    Odpowiedz
  2. bbo  2 października 2014 20:13

    Ja też nie trenuję, ale dieta pyszna.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  3 października 2014 07:20

    Warto wiedzieć takie rzeczy.

    Odpowiedz
  4. nevermind9  26 września 2016 13:58

    wszystko zależy od organizmu, przede wszystkim trzeba zadbać o nawodnienie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany