Co jeść latem? Polskie sezonowe owoce! Sprawdź, które są najlepsze!

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych. Mają realny wpływ na procesy zapalne toczące się w naszym organizmie. Korzystajmy z tego i latem, kiedy jest sezon, jedzmy ich jak najwięcej. Polskie letnie owoce są pyszne i zawierają dużo wartości odżywczych, czyli zdrowia.

Jakie owoce jeść latem?

Warzywa i owoce powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej.

Idealnie jeść ich jednak około 800 g lub więcej. Są one podstawą zdrowej diety, przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób i zawierają cenne składniki pokarmowe. Lista zalet regularnego spożywania owoców i warzyw dla naszego organizmu jest długa. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Transport owoców latem trwa krócej, mogą dłużej zostać na krzaku czy drzewie. Tam dojrzewają w promieniach słońca, robią się słodsze i nabierają wartości odżywczych. Ze względu na sprzyjające warunki, latem rośliny nie potrzebują dużych ilości nawozów i wspomagaczy wzrostu. Są więc zdrowsze, dlatego, oprócz jedzenia ich na bieżąco, warto pomyśleć również o zrobieniu zapasów na zimę. Które polskie owoce są latem najlepsze?

Maliny

Maliny od zawsze wykorzystuje się w celach leczniczych i odżywczych. Zawierają bukiet składników odżywczych i związków bioaktywnych. Są cenne również ze względu na wysoką zawartość błonnika, który w formie drobniutkich pestek i pektyn pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit.

Wiśnie i czereśnie

Wiśnie i czereśnie stymulują wydzielanie enzymów trawiennych – pobudzą apetyt każdego niejadka. Zarówno wiśnie, jak i czereśnie obniżają ryzyko wystąpienia chronicznych chorób niezakaźnych.

Truskawki

Truskawki powstały ze skrzyżowania dwóch rodzajów poziomek przez nadwornych botaników Ludwika XIV. Ich unikalny aromat i smak sprawia, że czekamy na nie z utęsknieniem cały rok. To świetne źródło antyoksydacyjnych substancji aktywnych. Truskawki mają działanie moczopędne, wspierają wątrobę, układ krwiotwórczy i trawienny.

Brzoskwinie i morele

Brzoskwinie i morele swój słoneczny, ciepły kolor zawdzięczają bardzo dużej zawartości β-karotenu, prekursora witaminy A. W morelach jest go prawie trzy razy więcej niż w brzoskwiniach.  β-karoten wpływa na zdrowy wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia oraz wytwarza naturalny filtr UV, który ochroni skórę przed lipcowym słońcem. Morele jasne zawierają dwutlenek siarki, konserwant chroniący złoty kolor.

Czarne porzeczki

Czarne porzeczki to królowe witaminy C. Osobom chorującym na serce pomogą wzmocnić naczynia krwionośne. Porzeczka łagodzi infekcje dzięki obecności antyseptycznych kwasów organicznych. Białe i czerwone choć uboższe w przeciwutleniacze wciąż zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i wspierającą odporność rutynę.

Arbuz

Arbuz w lipcu, szczególnie schłodzony będzie świetnie nawadniał i orzeźwiał. Arbuz to jedyne źródło żywieniowe cytruliny – aminokwasu, który cenią sportowcy. Chroni ona tkankę mięśniową przed rozpadem i zmniejsza intensywność występujących potreningowo zakwasów. Największa ilość cytruliny znajduje się w jasnej części arbuza tuż przy skórce.

Jak przedłużyć trwałość owoców?

Warto też pomyśleć o mrożeniu letnich zbiorów i przedłużaniu ich trwałości.

Aby przedłużyć świeżość owoców warto kupować te świeże i nieuszkodzone. Owoce należy myć bezpośrednio przed spożyciem, myciem wcześniej przyspiesza ich psucie. Jeśli chcemy aby nie dojrzały bardziej należy ograniczyć ich dostęp do słońca. Nie wolno ich też przechowywać w nadmiernej wilgoci ale również nie przesuszać. – wyjaśnia Magdalena Kartasińska

Owoce i warzywa to jedno z ważniejszych źródeł błonnika pokarmowego. Wpływają na prawidłową perystaltykę jelitową, zapobiega dyskomfortom trawiennym, zaparciom czy wzdęciom. Ich jedzenie wpływa korzystnie na cały nasz organizm nie tylko regulując procesy trawienne, ale również wspierając odporność i dobry nastrój.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (17 głosów, średnia: 4,94 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. beti  7 lipca 2022 11:46

    Latem to jem najwięcej arbuzów i truskawek to moje ulubione owoce. Truskawki to nawet dodaje do szklanki i zalewam je mineralną cisowianką w taki sposób mam wodę smakową 🙂

    Odpowiedz
  2. Magdalena  7 lipca 2022 13:32

    Wczoraj zerwałam wiśnie 🙂 Będzie pyszne ciasto, a już jest kompot 🙂

    Odpowiedz
  3. janka1312  7 lipca 2022 21:07

    o tak, owoce mamy najlepsze na świecie 🙂

    Odpowiedz
  4. ewalub  8 lipca 2022 12:38

    Pyszne!

    Odpowiedz
  5. Leśne skarby  17 lipca 2022 15:34

    Lato pięknie pachnie. Najlepiej smakują mi dzikie leśne poziomki, które mam w leśnym zakątku. Grzyby też są.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany