Co jeść i pić by uniknąć przeziębień jesienią?

Już oficjalnie przywitaliśmy kalendarzową jesień. Dni stają się coraz chłodniejsze, a wczesnym rankiem i wieczorami przydaje się już cieplejszy szalik. Jesień to czas przeziębień. Chorują zarówno dzieci w szkołach i przedszkolach, jak i dorośli, dlatego ważne jest, aby zapewnić naszemu organizmowi dodatkowej dawki witamin i energii. Warto również pamiętać o ciepłych napojach wzbogaconych np. sokiem z cytryny, malin, imbiru, czy cynamonu. Co jeść i pić by uniknąć przeziębień jesienią ?

Zobacz także: Jak radzić sobie z bólami mięśni i stawów?

herbata (1)

Niektórzy z nas cieszą się znakomitą odpornością i nie chorują lub zdarza im się to bardzo rzadko. Innym, jesienią i zimą, właściwie cały czas doskwiera katar, kaszel lub jedno i drugie naraz. Naturalną odporność mamy zapisaną w genach, co nie oznacza jednak, że nie możemy jej wzmacniać. Najlepszym sposobem na to jest oczywiście odpowiednia dieta. Oprócz spożywania produktów bogatych w witaminy A, B6, C, E czy PP, takich jak orzechy, cytrusy, szpinak czy ryby, pamiętajmy o odpowiednim nawadnianiu organizmu.

Jesienią postaw na herbatę

Nawadnianie organizmu jesienią i zimą jest tak samo ważne jak latem. Niestety chłodniejsza pogoda sprawia, że bardzo często o tym zapominamy. Tymczasem przyjmowanie zbyt małej ilości płynów wpływa negatywnie na naszą odporność, osłabia i sprawa, że nasza skóra staje się przesuszona. Jeżeli jesienią i zimą nie mamy ochoty na wodę, możemy ją bez problemu zastąpić innymi płynami. Ważne jest jednak, aby w naszej pitnej diecie nie dominowały napoje słodzone. Dobrym wyborem będzie na przykład herbata, która dodatkowo doskonale rozgrzewa i relaksuje. Najlepsza będzie ta z dodatkiem maliny, cynamonu czy imbiru.

Rozgrzewające dodatki

cinnamon-stick-514243_640

Maliny mają działanie napotne, przeciwgorączkowe, wzmacniające, oczyszczające organizm oraz antybakteryjne. Te owoce to także bogactwo witamin m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz wielu substancji mineralnych – przede wszystkim potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Z kolei kora cynamonu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, stąd podobnie jak maliny pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Delikatnie pikantny cynamon doskonale rozgrzewa, tak samo imbir, który poprawia krążenie krwi. Ten drugi przynosi także ulgę chorym stawom, gdyż ma właściwości bakteriobójcze oraz bogaty jest w substancje przeciwzapalne. Pomoże nam również w zwalczeniu kataru i kaszlu, ponieważ rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie.


Herbaty oraz napary z dodatkiem maliny, cynamonu czy imbiru znajdziemy w sklepie smacznego.pl . Dostępna jest tam cała gama wysokiej jakości produktów Ahmad Tea London, które doskonale sprawdzą się w chłodne, jesienne i zimowe dni: Raspberry Indulgence, Lemon & Ginger, Cinnamon Haze Winter Charm, Rosehip, Hibiscus & Cherry czy Rooibos & Cinnamon

Wszystkie herbaty i napary dostępne są w kartonikach o zawartości 20 torebek, zamkniętych w hermetycznych aluminiowych kopertach, które gwarantują wyrazisty smak i pełny aromat w każdej zaparzanej filiżance herbaty. Ich cena to ok. 11.00 zł.

Ahmad Tea_Cinnamon (2) Ahmad Tea_Lemon+Ginger Ahmad Tea_Raspberry (2)

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,22 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  25 września 2015 07:20

    Jeśli chodzi o herbatę, zdecydowanie bardziej wole tę liściastą – moim zdaniem znacznie intensywniejszy jest jej aromat, niż tej z torebek.

    Odpowiedz
  2. Emotikonka  25 września 2015 08:23

    Cynamonowa mnie kusi 🙂

    Odpowiedz
  3. luko  25 września 2015 12:25

    Na chłody najlepsze grzane wino. Rozgrzewa jak nic innego.

    Odpowiedz
  4. Gocha  25 września 2015 12:48

    Ja uwielbiam herbaty. A gdy tylko robi się chłodniej mój organizm domaga się herbaty: z miodem i cytryną, z sokiem malinowym bądź z pomarańczą. Polecam!

    Odpowiedz
  5. bbo  25 września 2015 14:49

    A ja jesienią i zimą lubię dodawać imbir do wielu potraw. Rozgrzewa.

    Odpowiedz
  6. Aneta  25 września 2015 14:59

    Gorąca herbatka zawsze w cenie 🙂

    Odpowiedz
  7. Patriszia  25 września 2015 15:51

    Najlepsza herbatka z sokiem malinowym i cytrynką 🙂

    Odpowiedz
  8. martus2833  25 września 2015 16:12

    Nienawidzę czarnej aromatyzowanej herbaty.

    Odpowiedz
  9. macierzanka  25 września 2015 17:24

    Lubię herbatki owocowe,a najbardziej malinowe.

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  26 września 2015 06:29

    Warto się wspomagać takimi naturalnymi sposobami!

    Odpowiedz
  11. marcia7  26 września 2015 19:14

    Najlepiej naturalne sposoby

    Odpowiedz
  12. martuska665  26 września 2015 19:17

    na odporność czystek jest chyba dobry

    Odpowiedz
  13. martucha180  28 września 2015 17:14

    Tylko te herbatki tak szybko stygną…

    Odpowiedz
  14. Wusia  28 września 2015 18:38

    Jesienią i zimą najbardziej lubię herbatę z cytryną i imbirem, w sytuacjach podbramkowych wspomagam się miodem

    Odpowiedz
  15. Anita  29 września 2015 18:36

    Ja piję teraz czysty aloes, naprawdę rewelacja 🙂

    Odpowiedz
  16. Coolturkajakaja  5 października 2015 11:19

    Gorąca woda z imbirem, miodem i cytrynką mrrr. Czasami dodaje też odrobinę suszonej żurawiny. Pycha!

    Odpowiedz
  17. dra  18 listopada 2015 14:13

    Moja ulubiona herbatka, dodaję do niej zwykle malinowy syrop paola jesienią, czasem miód albo cytrynę ale z syropem najlepsza.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany