Co jeść i pić by uniknąć przeziębień jesienią?
Już oficjalnie przywitaliśmy kalendarzową jesień. Dni stają się coraz chłodniejsze, a wczesnym rankiem i wieczorami przydaje się już cieplejszy szalik. Jesień to czas przeziębień. Chorują zarówno dzieci w szkołach i przedszkolach, jak i dorośli, dlatego ważne jest, aby zapewnić naszemu organizmowi dodatkowej dawki witamin i energii. Warto również pamiętać o ciepłych napojach wzbogaconych np. sokiem z cytryny, malin, imbiru, czy cynamonu. Co jeść i pić by uniknąć przeziębień jesienią ?
Zobacz także: Jak radzić sobie z bólami mięśni i stawów?
Niektórzy z nas cieszą się znakomitą odpornością i nie chorują lub zdarza im się to bardzo rzadko. Innym, jesienią i zimą, właściwie cały czas doskwiera katar, kaszel lub jedno i drugie naraz. Naturalną odporność mamy zapisaną w genach, co nie oznacza jednak, że nie możemy jej wzmacniać. Najlepszym sposobem na to jest oczywiście odpowiednia dieta. Oprócz spożywania produktów bogatych w witaminy A, B6, C, E czy PP, takich jak orzechy, cytrusy, szpinak czy ryby, pamiętajmy o odpowiednim nawadnianiu organizmu.
Jesienią postaw na herbatę
Nawadnianie organizmu jesienią i zimą jest tak samo ważne jak latem. Niestety chłodniejsza pogoda sprawia, że bardzo często o tym zapominamy. Tymczasem przyjmowanie zbyt małej ilości płynów wpływa negatywnie na naszą odporność, osłabia i sprawa, że nasza skóra staje się przesuszona. Jeżeli jesienią i zimą nie mamy ochoty na wodę, możemy ją bez problemu zastąpić innymi płynami. Ważne jest jednak, aby w naszej pitnej diecie nie dominowały napoje słodzone. Dobrym wyborem będzie na przykład herbata, która dodatkowo doskonale rozgrzewa i relaksuje. Najlepsza będzie ta z dodatkiem maliny, cynamonu czy imbiru.
Rozgrzewające dodatki
Maliny mają działanie napotne, przeciwgorączkowe, wzmacniające, oczyszczające organizm oraz antybakteryjne. Te owoce to także bogactwo witamin m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz wielu substancji mineralnych – przede wszystkim potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Z kolei kora cynamonu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, stąd podobnie jak maliny pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Delikatnie pikantny cynamon doskonale rozgrzewa, tak samo imbir, który poprawia krążenie krwi. Ten drugi przynosi także ulgę chorym stawom, gdyż ma właściwości bakteriobójcze oraz bogaty jest w substancje przeciwzapalne. Pomoże nam również w zwalczeniu kataru i kaszlu, ponieważ rozrzedza wydzielinę i działa wykrztuśnie.