Co jeść, by mieć piękną cerę – poznaj 5 magicznych produktów
W przypadku, gdy używasz różnego rodzaju drogich kosmetyków, które nie dają efektów być może powinnaś zastanowić się nad zmianą diety? Przedstawiamy magiczne działanie 5 produktów i tym samym odpowiadamy na pytanie: co jeść, by mieć piękną cerę?


Co jeść, by mieć piękną cerę – Czerwona papryka
Możesz jeść surową lub pieczoną. Jest słodka i smaczna, w dodatku zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera również witaminę B6, która zapobiega powstawaniu zmarszczek i poprawia ukrwienie skóry, pomagając w walce z trądzikiem.
Czerwona papryka zawiera zaledwie 30 kalorii, może stanowić świetną, chrupiącą przekąskę z dipem jogurtowych, w kanapce, czy jako składnik sałatki.
Co jeść, by mieć piękną cerę – Gorzka czekolada
Dbanie o cerę i figurę wcale nie wyklucza spożywania czekolady. Wręcz przeciwnie! Ciemna czekolada jest bogata w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe i flawanole, które chronią nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. Flawanole mają również właściwości przeciwzapalne, a także mogą chronić nas przed rakiem trzustki. Przeciwutleniacze zawarte w kakao pomagają wygładzić naszą skórę i chronić ją przed kolejnymi uszkodzeniami.
Pamiętaj, by wybierać czekoladę z wysoką zawartością kakao – co najmniej 80%. Unikaj mlecznej czekolady, która zawiera o wiele więcej tłuszczu i cukru – taka czekolada może jedynie pójść w boczki.
Co jeść, by mieć piękną cerę – Łosoś
Ta smaczna ryba jest w stanie zaspokoić nie tylko nasz głód, ale również dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Witamina ta wspomaga pracę serca, mózgu i powoduje, że nasze kości są mocniejsze.
Łosoś jest również bogatym źródłem kwasów Omega 3 , które pomagają nam w walce z niechcianymi zmarszczkami, trądzikiem i stanami zapalnymi. Nawilżają naszą skórę od wewnątrz, w dodatku sprawiają, że nasze włosy i paznokcie stają się mocniejsze.
Co jeść, by mieć piękną cerę – Olej kokosowy
Olej kokosowy jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych. Zawiera kwas laurynowy, który działa antybakteryjnie. Zapobiega stanom zapalnym, zapobiega zmianom trądzikowym. Olej kokosowy jest również bogaty w witaminę E – utrzymuje nawilżenie skóry, powstrzymuje powstawanie zmarszczek.
Olej kokosowy możesz stosować bezpośrednio na skórę, ale również jako składnik spożywczy – łyżeczka dziennie wspomoże pracę tarczycy.
Co jeść, by mieć piękną cerę – Seler naciowy
Seler również pomoże zadbać o Twoją skórę. Zawiera witaminę K, która pomaga w procesie krzepnięcia krwi, czyli wspomaga gojenie się ran. Reguluje ciśnienie, zmniejsza odczuwanie stresu, a ten powoduje wiele problemów ze skórą, o czym każda z nas pewnie już zdążyła się przekonać. Pomaga w mineralizacji kości, zmniejsza ryzyko biegunki i rozwoju nowotworów. Seler również zapobiega odwodnieniu skóry. Nie musisz martwić się o jego kaloryczność, jest bardzo mała, więc mozesz traktować go jako wieczorną przekąskę.
A może znacie inne składniki, które pozytywnie wpływają na kondycję naszej cery?
Gorzkiej czekolady nie lubię, ale oleju kokosowego muszę spróbować.
Uwielbiam gorzką czekoladę. I ja musze olej spróbować.
Czekolada absolutnie nie-od razu jest widoczna na mojej twarzy w postaci wyprysków
o mleczku kokosowym to nie wiedziałam
Bardzo ciekawy artykuł. Fajnie, że czekolada dziala na poprawienie cery mam teraz wymówkę na jej jedzenie 🙂
Gorzka czekolada… mniammmm
Za selerem naciowym specjalistycznie nie przepadam , ale jak chodzi o całą resztę to uwielbiam . Zwłaszcza czekoladę i olej kokosowy – bardzo często używam go w domu podczas przyrządzania posiłków .
Co jeść być mieć piękną cerę??? to oczywiste, najważniejsze są przecież warzywa i owoce, naturalne kopalnie witamin. Nie należy jeść chemii, która jest teraz w wielu produktach
ja osobiście piję sok z marchwii
Papryka czerwona, seler naciowy i gorzka czekolada są w mojej diecie codziennie.Nie dość że je uwielbiam, to cenię za wartości odżywcze. Ze słodyczy zrezygnowałam prawie w ogóle, ale gorzkiej czekolady sobie nie odmawiam.
Ja zjadam bardzo duże ilości słodyczy, ale jakoś chyba szczególnie mi nie szkodzą na cerę. Paprykę lubię, seler naciowy jadam sporadycznie. Oleju kokosowego nie posiadam – jeszcze.
Uwielbiam paprykę i gorzką czekoladę:)