Co i jak jeść aby… przytyć?
Gdy wiele osób walczy o utratę zbędnych kilogramów, są również tacy, którzy próbują osiągnąć odwrotny efekt i nieco przybrać na wadze… Nieprawdopodobne?
W czasie gdy wiele osób walczy o utratę zbędnych kilogramów, są również tacy, którzy próbują osiągnąć odwrotny efekt i nieco przybrać na wadze… Brzmi nieprawdopodobnie?
Na pozór przytycie wydaje się być bardzo proste, nie jeden z nas pomyśli: „Przecież wystarczy więcej jeść, bardziej tłusto i słodko”. A jednak nie tędy droga. Dietetyk Naturhouse, Lidia Fątowicz podpowiada: „Aby przytycie było skuteczne, a przy tym bezpieczne i zdrowe, bardzo ważne jest, aby jeść właściwe produkty, w odpowiednich ilościach i w stosownych odstępach czasu.”
Po co w ogóle przybierać na wadze? Niedowaga jest dla zdrowia równie groźna jak otyłość. Bywa przyczyną wielu zaburzeń hormonalnych i sercowych. Niedożywiony organizm jest słaby i nie broni się przed chorobami. Często występują anemia, infekcje, próchnica, osłabienie wzroku, wypadają włosy. Pierwsze objawy niedowagi to niska masa ciała, senność, bóle głowy czy problemy z trawieniem.
Kiedy możemy stwierdzić, że powinniśmy przytyć? Wówczas, gdy nasze BMI, czyli indeks masy ciała, spada poniżej 18,5. Taki wynik świadczy o niedowadze i w tej sytuacji należy koniecznie udać się do dietetyka, który podpowie co zrobić, aby masa ciała była prawidłowa.
Mamy już diagnozę. Co w takim razie jeść aby przybrać na wadze? Przede wszystkim należy spożywać regularne posiłki około pięć razy dziennie. Jeśli jedliśmy ich tyle do tej pory, należy zwiększyć ich liczbę tak, aby jeść posiłek co dwie godziny. Oczywiście pamiętajmy, że często idzie w parze z niedużo – nie należy się przejadać.
Obfite i bogate w zdrowe produkty śniadanie stanowi dla nas podstawę. Nie może również zabraknąć wysokowartościowego białka, które znajduje się m.in. w chudym mięsie, np. drobiu, oraz jajkach, jogurcie czy wędlinie. Oprócz białka należy pamiętać o węglowodanach, które powinny stanowić składową każdego posiłku. Mowa oczywiście o węglowodanach złożonych, czyli np. tych, pochodzących z kaszy, pieczywa pełnoziarnistego, makaronu durum czy ciemnego ryżu.
A czy witaminy mają jakieś znaczenie w takiej diecie? Zdecydowanie należy zwiększyć ilość dostarczanych organizmowi witamin, ale nie przesadzać w ich dawkowaniu. Powinniśmy się skupić głównie na witaminach z grupy B, ponieważ są one odpowiedzialne za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednak na pierwszym miejscu należy się skupić na tym, aby dieta była odpowiednio zbilansowana.
A co z fast foodami? Przecież dostarczają tyle kalorii! Absolutnie należy zapomnieć o fast foodach i wszelkiej przetworzonej żywności. Nie zawierają one żadnych wartości odżywczych. W hamburgerach, hot-dogach czy frytkach znajdują się bardzo szkodliwe dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe i akrylamid. Produkty słone, przetworzone, mrożone pizze czy paluszki, chipsy i zupki chińskie to najgorsze produkty, po które sięga osoba chcąca przytyć. Nie da się na nich dobrze przytyć; wszystko zaraz zamienia się w zbędny tłuszcz. Dlatego, jeśli chcemy zdrowo przybrać na wadze i jednocześnie wyglądać fantastycznie, od tych produktów powinniśmy trzymać się z daleka.
Nie zapominajmy również o sporcie. Osoba chcąca przytyć i pragnąca jednocześnie dobrze wyglądać powinna ćwiczyć. Nie szybko i intensywnie, ale średnio-intensywnie i w dłuższym czasie. Rozkład i spalanie tkanki tłuszczowej następuje dopiero po 45 minutach.
Pamiętajmy, że wszystko wymaga nieco czasu. Aby przytyć, trzeba zwiększyć kaloryczność posiłków i ustabilizować intensywność ćwiczeń. Dopasować dietę i aktywność do swojego trybu życia i możliwości, a wtedy spokojnie można liczyć na sukces, czyli w tym przypadku dodatkowe kilogramy.