Co dodać do sałatki, aby była zdrowa, sycąca i wyrazista? 8 składników, które czynią cuda na talerzu!

Jak każda kobieta z pewnością jesteś wielką fanką sałatek. Aby miały jeszcze większą zdrowotną moc – postaw na pyszne dodatki. Na początek proponujemy 8 kolorowych produktów z twojej kuchni. Co jeszcze dorzucasz do swojej sałaty?

Spis treści:

Wiosna to czas kolorowych sałatek. To także okres radosnych eksperymentów sałatkowych i odwiecznego pytania, co dodać do sałatki, by była jeszcze lepsza? Podpowiadamy!

Co dodać do sałatki, aby była zdrowa, sycąca i smaczna? Na co zwrócić uwagę?

Nie masz już wymówki, że w warzywniaku są same nieświeże resztki, bo właśnie rozpoczęliśmy sezon na nowalijki. Okazuje się jednak, że jedne z najcenniejszych produktów, które powinny trafić do warzywnej miski, dostępne są przez cały rok. Pisząc „powinny” – mamy na myśli wszystko to, co posłuży twojemu zdrowiu i figurze. I tak w ulubionych warzywach, które możesz jeść przecież w dowolnych ilościach, przemyć też smakowe i zbawienne dla ciała oraz ducha dodatki. Podpowiadamy, co dodać do sałatki. Jesteśmy przekonane, że część z tych produktów z pewnością używasz w swojej kuchni. Omawiamy poniżej 8 składników, które warto wprowadzić do swojej zdrowej diety a które jednocześnie są pysznym dodatkiem do każdej sałatki! Pod każdym znajdziesz opis ich dobroczynnych właściwości. Które z nich zamierzasz spróbować?

Co dodać do sałatki by była zdrowa - sałatka

źródło: www.pixabay.com

1) Oliwa

oliwa

źródło: www.pixabay.com

Oliwa z oliwek wpływa na naszą pamięć, koncentrację i ogólnie na sprawną pracę mózgu. A to m.in. dlatego, że jest bogactwem antyoksydantów – neutralizujący działanie wolnych rodników, które niszczą nasze komórki. Od skóry – przyspieszając procesy starzenia, aż po mózg właśnie. Oliwa to też moc witamin E i K, które wpływają na jego sprawną pracę.

 

2) Kolorowy pieprz

co dodac do sałatki ? kolorowy pieprz

źródło: www.pixabay.com

To doskonała przyprawa dla wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka kilo. A wszystko dzięki zawartej w nim piperynie, która zakłóca aktywność genów odpowiedzialnych za produkcję nowych komórek tłuszczowych. Przyprawa pozytywnie wpływa też na działanie naszego układu odpornościowego.

 

3) Starty imbir

imbir

źródło: www.pixabay.com

Korzystnie wpływa na proces trawienia, niweluje wzdęcia, obniża cholesterol, czy nawet pomaga przy migrenowych bólach głowy. A oprócz tego, że sprawi iż każdy posiłek zostanie milej przyjęty przez nasz żołądek, chroni cały organizm, wpływając na jego odporność. Dlatego też ważne jest sięganie po imbir zwłaszcza w okresie wzmożonych przeziębień. Właśnie wkroczyliśmy w taki czas, gdy zimowa pogoda walczy z wiosenną…

 

4) Ostre papryczki

ostre papryczki

źródło: www.pixabay.com

Papryczki chili obniża poziom cholesterolu, a także przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi. A poza tym uwielbia je nasze serce oraz figura. Jeśli chodzi o ten drugi przypadek – okazuje się bowiem, że jej ostrość wpływa na większe poczucie sytości. Z taką przyprawą zjemy mniej.

 

5) Rozmaryn

rozmaryn

źródło: www.pixabay.com

Rozmaryn, podobnie jak oregano obniża poziom cukru we krwi. A to dlatego, że hamują enzym zwiększający wydzielanie insuliny. To oznacza, że pomagają zapobiegać cukrzycy, są przydatne w jej leczeniu, a także pomagają w odchudzaniu. Zapobiegają bowiem szkodliwemu rozkładowi tłuszczów. A poza tym – są bogate w kwas przeciwutleniający, witaminy A i C oraz cenne olejki eteryczne.

 

6) Suszone pomidory

suszone pomidory

źródło: www.pixabay.com

Pomidory poddane suszeniu zwiększają zawartość składników odżywczych. Na ich czele stoją właściwości antyoksydacyjne, wśród których panie zainteresuje najpewniej opóźnienie procesów starzenia. A poza tym warzywa w takiej postaci działają antynowotworowo.

 

7) Orzechy

orzechy

źródło: www.pixabay.com

Są kaloryczne, więc syp je do sałatki oszczędnie. Nie zapominaj jednak o nich, bowiem trzy wystarczą, by pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na nieocenione kwasy Omega-3. Paradoksalnie to właśnie ów kwas jest nieoceniony w walce z nadwagą. A poza tym orzechy obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom serca oraz nowotworom.

 

8) Kolendra

kolendra

źródło: www.pixabay.com

Chińczycy wierzą, że kolendra zapewnia nieśmiertelność! Może jednak na początek wystarczy wiedza, iż jest zbawienna przy kłopotach z trawieniem, usprawnia pracę wątroby, a także… uspokaja. Jest też doskonałym źródłem składników odżywczych, flawonoidów, minerałów oraz dużej ilości witamin C, A i K.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (61 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. IwonaLFC  28 marca 2019 20:25

    Pyszne dodatki. Nie wyobrażam sobie sałatek bez ziół, przypraw i wszelakich nasion. Do tych na słodko dodaję cynamon, zaś te wytrawne to pełne pole do popisu. Z oliwy nie korzystam, wybieram nasz polski olej rzepakowy 🙂

    Odpowiedz
  2. Ewcia  1 kwietnia 2019 09:21

    Uwielbiam: imbir, kolendrę, kolorowy pieprz, oliwę z oliwek, rozmaryn – co tam będę wymieniać używam wszystkie ww. produkty 🙂 czyli odżywiam się zdrowo 🙂 Wow! nie byłam tego świadoma – jakie to piękne!

    Odpowiedz
  3. Jaworka  10 kwietnia 2019 17:53

    Pyszne dodatki które zawsze wpadaja u mnie do salatki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany