Co dają nam orzechy – fakty i mity
Chrupiące, naturalne przysmaki nazywane są eliksirem młodości, a wiele osób nie wyobraża sobie bez nich seansu filmowego, czy imprez w gronie przyjaciół. Budzą jednak wiele wątpliwości i urosło wokół nich sporo mitów. Co nam dają orzechy, ile razy dziennie można jeść orzechy, czy się się po nich tyje, co nam właściwie daje ich jedzenie? Marka Felix wraz z dietetykiem, Agatą Ziemnicką-Łaską starają się przybliżyć nam kilka faktów związanych z wpływem orzechów na nasze zdrowie.
Co dają nam orzechy: Dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów – FAKT
- witaminę E, która chroni układ nerwowy oraz wspomaga pamięć i umiejętności werbalne;
- tiaminę oraz ryboflawinę – witaminy z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie pamięci;
- fenyloalaninę – posiadającą rzadką zdolność przenikania przez barierę krew-mózg i stymulowania go do wytwarzania substancji poprawiających nastrój i zmniejszających ból – dopaminy oraz adrenaliny.
- tryptofan – aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, substancji nazywanej „hormonem szczęścia”;
- argininę – niezbędną do wytwarzania tlenku azotu, usprawniającej przepływ krwi przez tkanki
- magnez – zmniejszający uporczywe zmęczenie oraz trudności z koncentracją.
- sód, potas i wapń – które, w odpowiednich proporcjach sprawiają, że orzechy wzmacniają nasze kości i chronią organizm przed insulinoopornością i nadciśnieniem.
- cynk i selen – chroniące nasze ciało przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego, wzmacniające odporność i pomagające utrzymać młody wygląd.
Co dają nam orzechy: Zawierają dużą ilość tłuszczy, które mogą powodować wzrost wagi – MIT
Orzechy w 40-70% składają się z tłuszczy – na szczęście tych zbawiennych dla naszego zdrowia. Zaledwie 1/10 z nich to tłuszcze nasycone, których powinniśmy unikać. Ponad połowa natomiast to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których najczęściej w naszej diecie brakuje. Warto pamiętać, że kwasami tłuszczowymi w orzechach są jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, te same, które znajdziemy w rybach morskich, oliwie z oliwek czy awokado. Znajdziemy w nich również cenne kwasy tłuszczone z rodziny Omega-3, które poprawiają naszą odporność oraz koją nasz układ nerwowy. Nie zawierają cholesterolu, bogate są w roślinne sterole, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu w naszej krwi. Spożywanie orzechów dwa razy w tygodniu obniża ryzyko wzrostu masy ciała o 31% oraz o 33% zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości – dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz białka roślinnego.
Co dają nam orzechy: Pozwalają obniżyć ryzyko zachorowań na różne choroby – FAKT
Spożywanie garści orzechów 5 razy w tygodniu obniża ryzyko rozwoju chorób serca o 30-50% oraz cukrzycy typu 2 o 25%. Orzechy wzmacniają mięśnie naczyń krwionośnych i usprawniają przepływ krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału czy udaru. Odpowiedni stosunek składników mineralnych w orzechach sprawia, że mają one zdolność obniżania ciśnienia krwi. Regularne spożycie orzechów może również chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Badania przeprowadzone w Japonii sugerują z kolei, że osoby, które nigdy nie spożywają orzechów mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Co dają nam orzechy: Nie mają wpływu na nasz nastrój – MIT
Orzechy zawierają tryptofan – aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, substancji nazywanej „hormonem szczęścia”. Osoby, które odżywiają się w sposób charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, której ważnym elementem jest wysokie spożycie ziaren i orzechów są mniej narażone na negatywne emocje. Taka dieta – poza leczeniem farmakologicznym – może wspierać nawet walkę z depresją.Orzechy mogą również poprawić nam samopoczucie i to dzięki pirazynie, czyli substancji aromatycznej, którą znajdziemy między innymi w czekoladzie czy kawie.
Co dają nam orzechy: Mają wpływ na nasz mózg – FAKT
Orzechy wspomagają kreatywność i pobudzają do działania, ale również odżywiają nasz mózg. Zawierają one alfa-linolenowy kwas tłuszczowy, który jest kluczowy dla rozwoju i prawidłowej pracy mózgu. Aminokwasy – w tym fenyloalanina – posiadają zdolność stymulowania naszego mózgu do wytwarzania substancji poprawiających nastrój i zmniejszających ból: dopaminy oraz adrenaliny. Z kolei arginina, niezbędna do wytwarzania tlenku azotu, usprawnia przepływ krwi przez tkanki znajdujące się w naszym mózgu. Podobne właściwości mamagnez, który zmniejsza uporczywe zmęczenie oraz trudności z koncentracją. Tiamina,stymuluje pamięć i wpływa na efektywność naszej pracy. Obecność witamin z grupy E pomaga chronić układ nerwowy i pomaga w prawidłowej reakcji organizmu na stres.
Co dają nam orzechy: Są najlepszą popołudniową przekąską – FAKT
Między godziną 13.30 a 15.30 organizm większości z nas w naturalny sposób domaga się odpoczynku. Wtedy najczęściej sięgamy po słodkie batony i napoje energetyczne, które zawierają znaczne ilości cukrów prostych dostarczających nam energii, która niestety szybko się kończy. Powodują one gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, po czym poziom ten szybko spada i to poniżej stanu początkowego. Orzechy, które są naładowane wartościowymi składnikami odżywiają każdą komórkę naszego ciała, wzmacniają funkcjonowanie naszego umysłu i poprawiając humor!
Co dają nam orzechy: Nie mają daty ważności – MIT
Przechowywane w nieprawidłowy sposób orzechy mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, bowiem na ich powierzchni mogą rozwijać się pleśnie, będące źródłem aflatoksyn, które mają działanie kancerogenne. Orzechy zakażone aflatoksynami nie wyróżniają się w żaden sposób wyglądem od tych w pełni bezpiecznych. Warto sięgać po produkty firm, które gwarantują najwyższe standardy bezpieczeństwa.
Co dają nam orzechy: Mogą wpłynąć na długość naszego życia – FAKT
Mało kto wie, że orzeszki zawierają w sobie tzw. „cząsteczkę życia” – składnik, który wspomaga długowieczność i gwarantuje prawidłową pracę naszego organizmu. Wszystko to, za sprawą obecnej w orzechach argininy – aminokwasu, niezbędnego do syntezy tlenku azotu (nazywanego „cząsteczką życia”). Ułatwia on przepływ krwi przez tkanki, rozluźnia i wzmacnia mięśnie naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko chorób serca, miażdżycy, zwału czy udaru.
Jeśli chcemy być piękne, zadowolone i zdrowe, powinnyśmy urozmaicić naszą codzienną dietę w chrupiące przysmaki, jakimi są orzechy. Polepszy to nasze samopoczucie, doda energii, poprawi koncentrację i pamięć. Wszystko należy jednak spożywać z umiarem, trzymając się racjonalnych ilość będziemy mogły cieszyć się działaniem orzechów. Cóż, alergikom możemy jedynie współczuć, że omijają ich takie pyszności.
A może znacie sposoby, jak w prosty i ciekawy sposób przemycić orzechy do codziennej diety?
Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak dietą wspomagać działanie naszego mózgu, zajrzyjcie do linku.