Cielęcina w stylu ossobuco – przysmak z Lombardii

Ilość porcji: 5

Składniki na Cielęcina w stylu ossobuco:

  • 500 g cielęciny
  • 1 mniejsza cebula
  • 5 pędów selera naciowego
  • 1 marchewka
  • przecier pomidorowy Valfrutta 500ml
  • 1 cytryna
  • 1 mniejsza pomarańcza
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 ml wina
  • 400 ml bulionu mięsnego
  • mąka
  • oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso
 z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.

Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  20 czerwca 2017 20:40

    Smakowicie wygląda.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  23 czerwca 2017 12:49

    Bardzo fajnie się prezentuje ale cielęcinę kupowałam tylko dla dzieci jak były małe

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany