Cielęcina w stylu ossobuco – przysmak z Lombardii
Ilość porcji: 5
Składniki na Cielęcina w stylu ossobuco:
- 500 g cielęciny
- 1 mniejsza cebula
- 5 pędów selera naciowego
- 1 marchewka
- przecier pomidorowy Valfrutta 500ml
- 1 cytryna
- 1 mniejsza pomarańcza
- pęczek natki pietruszki
- 200 ml wina
- 400 ml bulionu mięsnego
- mąka
- oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso
z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.
Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.