Cieknące jelita – co to jest? Co świadczy, że mamy kłopoty? Oto prawdziwa historia

Cieknące jelita – co to jest? Czy znacie takie pojęcie?  Jakie sygnały świadczą o tym, że mamy kłopoty? Radzi ekspert prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. Poznajmy historię Anny, która opowie o tym jak dowiedziała się że przyczyną Jej chorób są zmiany w składzie flory jelitowej. …. 

 

– „Jestem 52-latką. 12 lat temu pojawiła się u mnie wrażliwość na składniki pokarmowe (mleko). Symptomy nasilały się i z czasem pojawiło się uczucie ciągłego zmęczenia, problemy z wypróżnianiem i bóle stawów. Diagnoza brzmiała reumatoidalne zapalenie stawów RZS. Zaproponowano leczenie farmakologiczne (Methotreksad, Sufalazyna). Byłam uczulona na coraz więcej pokarmów!

Pomimo że ograniczałam się z jedzeniem moja waga wzrosła o 15 kg. Po dwóch latach od rozpoznania RZS, zdiagnozowano u mnie dyslipidemię. To niestety była przyczyna następnego problemu – zachorowałam na cukrzycę typu II. W tym roku zdiagnozowano łuszczycę. W końcu przyjmowałam około 16 różnych leków.

Na szczęście, trafiłam do specjalisty, od którego dowiedziałam się że cierpię na zespół przesiąkliwości jelitowej. Wdrożono u mnie terapię, która bardzo szybko przyniosła bardzo dobre efekty. ”

Przyczyną schorzeń, od której historia chorób Anny rozpoczęła się to dysbioza, która spowodowała rozwój „Zespołu przeciekającego jelita”. Jakie mogą być jeszcze inne objawy przecieku jelit? Wymieńmy je: artretyzm zmęczenie, złe samopoczucie, ból mięśni, fibromialgia, syndrom chronicznego zmęczenia, depresja, pogorszona wydolność organizmu, dermatozy, egzema, pokrzywka, łuszczyca, alergie, choroby zapalne jelit: choroba Crona, wrzodziejące zapalenie jelita, NASH, biegunki, zapalenie trzustki, celiakia, zespół metaboliczny, hiperlipidemia, cukrzyca, deficyty poznawcze, niektóre przypadki chorób serca, niektóre przypadki autyzmu.

W następnym artykule o tym, co powoduje dybiozę – musicie to wiedzieć KONIECZNIE!

Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

PrEwa-Stachowskaof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica  www.dietetica.com.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (289 głosów, średnia: 4,35 z 5)
loading... zapisuję głos...