Ciekawostki o jajkach – warto je poznać przy okazji Wielkanocy. Te 20 nowinek z pewnością wzbogaci Twoją wiedzę o tym smacznym symbolu

Jajko – biało-żółta tajemnica zamknięta w skorupce. A do tego smaczna pod rozmaitą postacią i zbawienna m.in. dla naszej skóry. Warto dowiedzieć się o jajach nieco więcej, zwłaszcza, że będzie to temat na czasie (i na talerzu) już niebawem, w czasie Wielkanocy.

Niebawem do naszych wielkanocnych koszyczków wskoczą bajecznie pomalowane pisanki. Ale o jajkach pamiętamy przez cały rok – w końcu mało kto nie przepada za ich smakiem. Tym bardziej, że można je przyrządzić co najmniej na 30 sposobów. To również niezbędny dodatek do pieczenia, smażenia i innych kulinarnych zabaw. Poza tym jajo niezastąpione jest też choćby w kosmetyce. Lista jego zalet jest nieskończenie długa, o czym wiedziano już od zarania dziejów. Postanowiliśmy zebrać dla wad kilka jajecznych nowinek, o których być może nie wiedziałyście. Wzbogacą nie tylko twoją wiedzę, ale nawet sprawią, że się uśmiechniesz. Przedstawiamy ciekawostki o jajkach, które oderwą cię na chwilę od wielkanocnych obowiązków.

źródło: www.pixabay.com

Ciekawostki o jajkach – warto je poznać przy okazji Wielkanocy. Te 20 nowinek z pewnością wzbogaci Twoją wiedzę o tym smacznym symbolu

20 ciekawostek na temat jajek:

1) Stuletnie jaja to charakterystyczne danie kuchni chińskiej. W rzeczywistości to przechowywane najczęściej od kilku tygodni do kilku miesięcy zakonserwowane jajka na twardo. Są jednak i koneserzy trzymający je nawet latami.

2) W 837 roku synod w Akwizgranie uznał jaja za mięsne danie, zakazane w czasie postu. Ten kto go nie dotrzymał, był surowo karany. 

3) Jajko to jeden z ulubionych motywów w sztuce Salvadora Dalego.

4) Wysiadająca jajo kura obraca je około 50 razy dziennie.

źródło: www.pixabay.com

5) Jajko strusie gotujemy na twardo około 2, 5 godziny.

6) Świeżość jajka sprawdzimy wkładając je do rondelka z wodą. Jeśli wypłynie na powierzchnię – lepiej już go nie jeść.

7) Naukowcy odkryli, że jajka i krew mają podobną strukturę białkową.

8) Surowe jajko stacza się z górki szybciej niż ugotowane.

9) Kolor skorupki jajka zależy od koloru piór kury, która je zniosła.

10) W ciągu roku kura może znieść nawet 340 jajek.

źródło: www.pixabay.com

11) Każdy przepis w szkockich książkach kucharskich rozpoczyna się zdaniem: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka”.

12) Jajko jest największą pojedynczą komórką zwierzęcą.

13) W Chile są kury znoszące niebieskie jaja. Należą do gatunku Araucana.

14) Pierwsze pisanki malowano 60 tysięcy lat temu. Ozdobione skorupki jaj strusich z tamtego okresu odkryto w Afryce.

15) Kura znosi średnio jedno jajko na dobę.

źródło: www.pixabay.com

16) Jajek Fabergé – dzieł sztuki złotniczej z carskiej Rosji zachowało się 42. Najdroższe sprzedano za 18, 5 mln dolarów.

17) Srebrne sztućce czernieją po kontakcie z żółtkiem.

18) Największą jajecznicę, bo ważącą prawie 2 i pół tony ugotowali kucharze z Mauritiusu. Tym samym 27 października 2018 trafili do księgi rekordów Guinnessa.

19) Najmniejsze jajo ptasie, bo 6-milimetrowe znosi koliberek hawański.

20) Kawa, do której dodamy skorupkę jajka uraczy nas mocniejszym smakiem i aromatem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (42 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Tara  11 kwietnia 2019 09:06

    „Jajko było symbolem życia na długo przed chrześcijaństwem. A przez ok. 200 lat po chrzcie Polski jedzenie jaj w Wielkanoc było zabronione, bo kojarzyło się z pogańskimi rytuałami. ” 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany