Ciekawostki o jajkach – warto je poznać przy okazji Wielkanocy. Te 20 nowinek z pewnością wzbogaci Twoją wiedzę o tym smacznym symbolu

Jajko – biało-żółta tajemnica zamknięta w skorupce. A do tego smaczna pod rozmaitą postacią i zbawienna m.in. dla naszej skóry. Warto dowiedzieć się o jajach nieco więcej, zwłaszcza, że będzie to temat na czasie (i na talerzu) już niebawem, w czasie Wielkanocy.

Niebawem do naszych wielkanocnych koszyczków wskoczą bajecznie pomalowane pisanki. Ale o jajkach pamiętamy przez cały rok – w końcu mało kto nie przepada za ich smakiem. Tym bardziej, że można je przyrządzić co najmniej na 30 sposobów. To również niezbędny dodatek do pieczenia, smażenia i innych kulinarnych zabaw. Poza tym jajo niezastąpione jest też choćby w kosmetyce. Lista jego zalet jest nieskończenie długa, o czym wiedziano już od zarania dziejów. Postanowiliśmy zebrać dla wad kilka jajecznych nowinek, o których być może nie wiedziałyście. Wzbogacą nie tylko twoją wiedzę, ale nawet sprawią, że się uśmiechniesz. Przedstawiamy ciekawostki o jajkach, które oderwą cię na chwilę od wielkanocnych obowiązków.

Ciekawostki o jajkach

Ciekawostki o jajkach – warto je poznać przy okazji Wielkanocy. Te 20 nowinek z pewnością wzbogaci Twoją wiedzę o tym smacznym symbolu

20 ciekawostek na temat jajek:

1) Stuletnie jaja to charakterystyczne danie kuchni chińskiej. W rzeczywistości to przechowywane najczęściej od kilku tygodni do kilku miesięcy zakonserwowane jajka na twardo. Są jednak i koneserzy trzymający je nawet latami.

2) W 837 roku synod w Akwizgranie uznał jaja za mięsne danie, zakazane w czasie postu. Ten kto go nie dotrzymał, był surowo karany.

3) Jajko to jeden z ulubionych motywów w sztuce Salvadora Dalego.

4) Wysiadająca jajo kura obraca je około 50 razy dziennie.

5) Jajko strusie gotujemy na twardo około 2, 5 godziny.

6) Świeżość jajka sprawdzimy wkładając je do rondelka z wodą. Jeśli wypłynie na powierzchnię – lepiej już go nie jeść.

7) Naukowcy odkryli, że jajka i krew mają podobną strukturę białkową.

8) Surowe jajko stacza się z górki szybciej niż ugotowane.

9) Kolor skorupki jajka zależy od koloru piór kury, która je zniosła.

10) W ciągu roku kura może znieść nawet 340 jajek.

jajka

11) Każdy przepis w szkockich książkach kucharskich rozpoczyna się zdaniem: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka”.

12) Jajko jest największą pojedynczą komórką zwierzęcą.

13) W Chile są kury znoszące niebieskie jaja. Należą do gatunku Araucana.

14) Pierwsze pisanki malowano 60 tysięcy lat temu. Ozdobione skorupki jaj strusich z tamtego okresu odkryto w Afryce.

15) Kura znosi średnio jedno jajko na dobę.

jajka

16) Jajek Fabergé – dzieł sztuki złotniczej z carskiej Rosji zachowało się 42. Najdroższe sprzedano za 18, 5 mln dolarów.

17) Srebrne sztućce czernieją po kontakcie z żółtkiem.

18) Największą jajecznicę, bo ważącą prawie 2 i pół tony ugotowali kucharze z Mauritiusu. Tym samym 27 października 2018 trafili do księgi rekordów Guinnessa.

19) Najmniejsze jajo ptasie, bo 6-milimetrowe znosi koliberek hawański.

20) Kawa, do której dodamy skorupkę jajka uraczy nas mocniejszym smakiem i aromatem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Tara  11 kwietnia 2019 09:06

    „Jajko było symbolem życia na długo przed chrześcijaństwem. A przez ok. 200 lat po chrzcie Polski jedzenie jaj w Wielkanoc było zabronione, bo kojarzyło się z pogańskimi rytuałami. ” 😉

    Odpowiedz
  2. ToTemat  6 listopada 2021 13:51

    Te jajka kolibra to faktycznie malutki, aż trudno było by takie zauważyć gdyby nawet się je widziało jak kamyczek.

    Odpowiedz
  3. agasam9  15 kwietnia 2022 16:57

    ciekawe 🙂

    Odpowiedz
  4. Hidari11  18 kwietnia 2022 07:52

    Dla mnie interesujące są kury z Chile znoszące niebieskie jaja. Łącząc to z teorią o kolorze skorupki zależnej od ubarwienia piór, kury musiałyby też odznaczać się barwą nieba.
    Nie wiedziałam, że Salvador Dali często umieszczał jajka na swych dziełach. Może były jego ulubionym przysmakiem.
    Kawy ze skorupką nie piłam. Ktoś ma tu jakieś doświadczenia? 🙂

    Odpowiedz
  5. MonikaPl  18 kwietnia 2022 10:19

    Ale jak tę skorupkę jajka dać do kawy? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to rozdrobnienie na pył ale chyba musi być lepszy sposób.

    Odpowiedz
  6. agasam9  10 kwietnia 2023 20:19

    jajka – daniem mięsnym? nawet logiczne..,

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany