Ciekawostki dla kawoszy – czyli historia ekspresu do kawy

Ekspres do kawy znajduje się niemal w każdym domu, czy biurze. Są ekspresy przelewowe, ciśnieniowe, a nawet kapsułkowe. Każdy prawdziwy miłośnik kawy wie, że najlepiej smakuje świeżo zaparzona kawa z ekspresu. Co jednak wiemy o tym urządzeniu? Gdzie i kiedy powstało? O to kilka ciekawostek.

Espresso, bezsprzecznie każdemu z nas kojarzy się z Włochami, bo to właśnie tam możemy wypić najlepszą kawę. Co więcej, większość z nas kojarzy świetnej jakości ekspresy do kawy Saeco, deLonghi czy Jura, które są produkowane właśnie przez włoskie firmy. Ale czy na pewno tam jest początek ich historii?

Początki ekspresów do kawy

Trudno określić bezsprzecznie kto był pierwszym pomysłodawcom ekspresu do kawy. Poszukiwania sposobu na parzenie tych niezwykłych ziaren sięgają początków XVIII wieku, kiedy to we Francji powstał pierwszy, specjalny dzbanek do jej parzenia. Zyskał on wielką popularność i dopiero 100 lat później zostaje zastąpiony przez nowy wynalazek – dzbanek de Belloya. Jednak już 6 lat później amerykański wynalazca, brytyjskiego pochodzenia Benjamin Thompson stworzył pierwszy zaparzacz z sitkiem ubijającym. Wraz z rozwojem techniki w XIX wieku, zaczęły powstawać kolejne ulepszenia i nowe rozwiązania na stworzenie idealnego ekspresu do kawy. Amerykański wynalazca Hanson Goodrich opatentował perkolator, czyli urządzenie, w którym przez zmielone na proszek ziarna kawy przepuszczano gorącą wodę. Jednak nie było to najlepsze rozwiązanie. Niecałe 20 lat później, Niemka Mellita Benz wymyśliła pierwszy przelewowy ekspres do kawy.

Włoska historia ekspresów ciśnieniowych

Rozwój technologii z wykorzystaniem pary wodnej został również zastosowany właśnie w ekspresie ciśnieniowym i choć pierwsze tego typu wynalazek powstał we Francji, to pierwszą osobą, która opatentowała swoje urządzanie był Włoch Angegelo Moriondo. Jego maszyna do parzenia kawy wykorzystywała i wodę i parę pod ciśnieniem. Była ona ogromnych rozmiarów i niezwykle nowoczesna, jednak nie zyskała dużej popularności. Kolejny krok w kierunku udoskonalenia ekspresu ciśnieniowego zrobił na początku XX wieku Luigi Bazzerra, znacznie przyspieszając proces parzenia kawy, trwał on teraz już tylko kilka sekund. Dzięki jego pomysłowości można było kontrolować temperaturę i ciśnienie wody w urządzaniu. Jednak ten doskonały wynalazca, nie potrafił sprzedać swojego pomysłu, zrobił to kolejny Włoch, Desiderio Pavonni, który jeszcze ulepszył maszynę rodaka i wprowadził do sprzedaży zyskując ogromny sukces. Maszyny te w godzinę mogły przygotować kilkaset filiżanek kawy, jednak miały ogromne rozmiary przez co nie nadawały się do użytku domowego. A o tym marzyło wiele gospodyń domowych. I tu właśnie pojawia się kolejny Włoch, Pier Teresio Arduino, który zmniejszył bojler, który stanowi najważniejszy element ekspresu ciśnieniowego. Jednak dopiero wykorzystywanie elektryczności pozwoliło na rozpowszechnienie się tych urządzeń w naszych domach.

Tradycja i nowoczesność czyli współczesne ekspresy do kawy

Ekspresy do kawy Saeco łączą w sobie długoletnią włoską tradycję parzenia doskonałej jakości kawy z nowoczesnością. Gorąca woda przepuszczana przez zmielone ziarna kawy pod odpowiednim ciśnieniem umożliwia zaparzenie doskonałego w smaku napoju. Najnowocześniejsze ekspresy ciśnieniowe Saeco są wyposażone w młynek do kawy i pojemnik ze spieniaczem mleka. Dzięki temu możemy uzyskać różnego rodzaju kawę, wystarczy przycisnąć tylko jeden guzik.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (119 głosów, średnia: 4,34 z 5)
zapisuję głos...