Ciekawostka – Keczup pomaga zapobiegać chorobom serca!

Według naukowców z Uniwersytetu w Maastricht kombinacja składników odżywczych w keczupie pomidorowym ma działanie prozdrowotne i może zapobiegać powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca. Przeprowadzone badania wykazały, że połączenie znajdującego się w pomidorach i keczupie likopenu (przeciwutleniacza) oraz witamin C i E powoduje zwiększone właściwości ochronne w porównaniu z indywidualnym działaniem przeciwutleniaczy.

ketchup

Od dawna uważano, że jedzenie pomidorów pomaga zachować zdrowie i ogranicza ryzyko chorób serca. Efekt prozdrowotny przypisuje się wielu składnikom pomidorów, a szczególnie likopenowi, któremu warzywa zawdzięczają charakterystyczny czerwony kolor. Przyswajalność i biologiczna aktywność likopenu rosną, gdy pomidory podda się obróbce cieplnej, co dzieje się podczas produkcji keczupu.

– Wiadomo, że pojedyncze składniki, takie jak likopen, witamina C i E, chronią przed rozwojem choroby serca. Chcieliśmy się jednak dowiedzieć, jaki efekt ochronny będzie miało połączenie tych składników w pomidorach, a jaki w keczupie – mówi doktor Merel Hazewindus z Uniwersytetu w Maastricht.

W tym celu naukowcy przeprowadzili serię badań. W ramach eksperymentu badani zjadali posiłki z keczupem oraz bez jego dodatku. U osób, które jadły keczup, efekt ochronny przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, był bardziej widoczny (wykazano spadek poziomu markerów stanu zapalnego we krwi).Wyniki badań potwierdzają pozytywną rolę pomidorów oraz keczupu w zapobieganiu chorobom serca.

Firma H.J. Heinz wsparła badanie, dostarczając keczup i częściowo je finansując.

A wy używacie keczupu?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (115 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. nungal  21 lutego 2013 10:17

    Widać moja pani nauczycielka z gastronomika była wybitnym umysłem, bo uczyła nas o tych właściwościach pomidorów i „keczupu” w szkole jakieś 10 lat temu 😀

    Odpowiedz
  2. Masza  24 lipca 2013 13:00

    Oczywiście,że używam keczepu.Chociaż przyznaję,byłam zdziwiona,że keczu jest o wiele zdrowszy niż pomidory.

    Odpowiedz
  3. Margaretkaw  3 października 2015 15:36

    Już kiedyś o tym czytałam, pomidory są najzdrowsze w przetworzonej wersji 🙂

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  15 listopada 2016 09:44

    Tak jak uwielbiam pomidory, to nie cierpię keczupu. Dziwne to. piję soki pomidorowe, mogę nawet zjeść koncentrat na kanapce, ale keczup nie.Używam też suszonych pomidorów w igiełkach.

    Odpowiedz
  5. Agnieszka Zapora  26 lutego 2017 23:27

    Keczap też lubię ale często używam w swojej kuchni koncentratu i pomidorów z puszki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany