Cieciorka nie tylko dla wegetarian – poznaj jej właściwości

Cieciorka to warzywo, które coraz częściej gości na polskich stołach. Jednak, czy znacie jej historię, właściwości oraz najbardziej optymalny sposób przygotowywania? Te i wiele innych informacji znajdziecie w niniejszym artykule, napisanym przez naszą Czytelniczkę AnnStyl. Zapraszamy do lektury!

cieciorka

źródło: www.pixabay.com

Cieciorka nie tylko dla wegetarian – poznaj jej właściwości

Cieciorka (a właściwie ciecierzyca pospolita) to roślina jednoroczna pochodząca z Azji. Jej nasiona znalezione w wykopaliskach datowanych na 9200 lat p.n.e. dowodzą, że była powszechnym składnikiem diety starożytnych Greków i Rzymian. Najbardziej popularna jest w diecie krajów basenu Morza Śródziemnego. W Egipcie uważana za afrodyzjak. Obecnie coraz większą popularność zdobywa humus, czyli pasta do smarowania pieczywa. Nie każdy wie, że jej głównym składnikiem są właśnie nasiona cieciorki.

 

Cieciorka w diecie

źródło: www.pixabay.com

Ciecierzyca (nazywana także grochem włoskim) nie bez powodu znalazła rzeszę zwolenników wśród wegetarian – zawarte w jej ziarnach białko – z uwagi na skład aminokwasowy – przypomina bowiem pełnowartościowe białko zwierzęce. Wysoka zawartość składników odżywczych (węglowodanów złożonych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, witamin z grupy B, żelaza – którego zawartość jest tu wyższa niż w pozostałych roślinach strączkowych – cynku, magnezu, potasu, kwasu foliowego, tiaminy, pirydoksyny, ryboflawiny, niacyny, molibdenu, miedzi, wapnia, selenu, prowitaminy A, czyli beta-karotenu oraz witaminy C) oraz duża ilość błonnika w ziarnach cieciorki powinna przekonać do sięgnięcia po nią także osoby chore czy osłabione oraz borykające się z nadwagą i chcące zrzucić trochę zbędnych kilogramów. Pomimo iż w cieciorce jest aż około 160 kcal na 100 g ziaren, zapewnia ona uczucie sytości na długi czas, co w dłuższej perspektywie pomaga zgubić zbędne kilogramy. Dodatkowo zawarty w niej magnez oraz witaminy z grupy B działają kojąco na nasz układ nerwowy.

 

Zdrowotne właściwości cieciorki

Zawartość aminokwasów takich jak arginina, która bierze udział w procesie detoksykacji organizmu,  leucyna (odpowiadająca za metabolizm białek i pracę mięśni) oraz lizyna – zwiększająca odporność i stymulująca regenerację organizmu – sprawiają, że jest to ziarno, które powinno często gościć w naszym codziennym menu. Trzeba pamiętać, że niedobór lizyny, czyli aminokwasu pobieranego z pożywienia, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, może prowadzić do obniżenia odporności oraz zahamowania wzrostu i rozwoju u dzieci.

 

Cieciorka nie tylko dla wegetarian

Zajrzyj również: 3 napoje z imbirem, które pomogą „wytopić” tłuszcz z brzucha

 

Przeciwwskazania do spożycia

Przeciwwskazaniem do spożywania cieciorki są wszelkie choroby, w których niezalecane jest spożywanie roślin strączkowych ze względu na nasilenie objawów chorobowych. Bezwzględnym przeciwwskazaniem są choćby dna moczanowa i kamica moczanowa. Wszelkie tętniaki oraz przepukliny wewnątrz organizmu również wykluczają spożycie cieciorki ze względu na jej właściwości wzdymające i grożące przy tych chorobach powikłania, mogące prowadzić do pęknięcia tętniaka czy przepukliny. W chorobach wątroby również należy zrezygnować z jej spożywania. Nie zaleca się również jej podawania osobom starszym.

Regularne spożywanie jej nasion przyczynia się do poprawy naszego zdrowia, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, przyspieszając trawienie, wspomagając funkcjonowanie trzustki ,śledziony oraz żołądka, wspierając leczenie cukrzycy poprzez obniżanie poziomu glukozy we krwi, zawartości trójglicerydów oraz „złego cholesterolu”, a dodatkowo podnosząc odporność naszego organizmu. Ze względu na wysoki poziom żelaza jest zalecana w profilaktyce anemii. Potas i magnez mają korzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego, wapń i fosfor wspomagają zaś układ kostny, przeciwdziałając osteoporozie i złamaniom kości. Wysoka zawartość błonnika w ziarnach ciecierzycy pozwala też skutecznie walczyć z zaparciami. Obserwuje się również poprawę stanu naszej skóry, paznokci oraz włosów, a to wszystko dzięki dobroczynnemu działaniu zawartego w niej cynku.

 

Cieciorka a gluten

Cieciorka nie zawiera glutenu dzięki czemu może być spożywana w przypadku nietolerancji tego składnika pokarmowego.

 

Gdzie kupować cieciorkę?

Cieciorka dostępna jest w sklepach i marketach w formie ziaren suszonych i gotowanych, mąki, a także gotowych produktów do spożycia w postaci dań lub chociażby słynnego humusu. Polecić należy też kiełki , pędy czy liście ciecierzycy. Rzadziej na sklepowych półkach znaleźć można też prażone ziarna cieciorki z solą do chrupania. Trzeba je jednak jeść ostrożnie – są dosyć twarde!

 

Jak przygotować cieciorkę do spożycia?

Fot: AnnStyl

Smak ugotowanej ciecierzycy jest jak dla mnie lekko słodkawy, delikatny, kremowy z orzechową nutą.

W ziarnach cieciorki zawarte są oligosacharydy, które niestety mają działanie gazotwórcze i powodują wzdęcia. Aby pozbyć się tego dyskomfortu należy więc namoczyć ziarna cieciorki w zimnej, najlepiej przegotowanej, wodzie na około 12 godzin (jeśli możemy, to całą noc), po czym wylać z niej wodę, zalać świeżą i gotować przez około 2 godziny. Ziarna muszą być dobrze ugotowane. Solimy je dopiero pod koniec gotowania w przeciwnym razie ciecierzyca będzie gotowała się zdecydowanie dłużej. By uzyskać lepszy smak ziaren, można wymienić wodę podczas gotowania na nową. Jeżeli ktoś ma szybkowar, gotowanie zajmie mu mniej czasu, bo zaledwie ok. 10 minut. przy czym uda się także zachować więcej wartościowych witamin. Ugotowane ziarna można przechowywać w lodówce przez kilka dni, oszczędzając w ten sposób czas na przygotowywanie potraw.

Wskazane jest dodawanie do potraw z cieciorki ziół o działaniu przeciwwzdęciowym, takich jak majeranek czy kminek.

 

Nasiona cieciorki możemy przygotowywać nie tylko jako dania obiadowe w wersji na słono. Świetnie sprawdzi się ona także w postaci deserów oraz innych wyrobów z użyciem mąki z ciecierzycy czy różnych sałatek. Można też piec chleb z mąki ciecierzycy. Dzięki swym walorom smakowym oraz wyjątkowym właściwościom zdrowotnym roślina ta powinna częściej gościć na naszych stołach. Warto wprowadzić ją do swojego menu!

 

Autor: AnnStyl


Od redakcji:
AnnStyl pisze dla nas ciekawe porady, które sukcesywnie publikujemy. Jeżeli chciałabyś, by i Twoja publikacja ukazała się na portalu, za co przyznajemy oczywiście dodatkowe punkty, zgłoś się do nas!
Śródtytuły i pogrubienia w artykule pochodzą od redakcji.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (261 głosów, średnia: 4,59 z 5)
loading... zapisuję głos...