Neapolitański przysmak – ciasto ziemniaczane

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

Ciasto ziemniaczane_neapolitanski przysmak

CIASTO ZIEMNIACZANE

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g masła
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 120 g prosciutto crudo albo salami
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g wędzonego sera provola
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na pure’, wkładając je do dużej miski.

Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.

Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma
i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta.

Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (273 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasiadrozdz  7 września 2016 10:06

    ciekawy przepis

    Odpowiedz
  2. macierzanka  7 września 2016 12:15

    Lubię takie ziemniaczane pyszności.

    Odpowiedz
  3. nungal  7 września 2016 14:05

    bardzo ciekawy przepis, chętnie go kiedyś wypróbuję, zwłaszcza ze uwielbiam ziemniaki pod wieloma postaciami.

    Odpowiedz
  4. Wusia  7 września 2016 16:53

    Coś jak nasza babka ziemniaczana z boczkiem ale ta jest z gotowanych ziemniaków. Te dodatki z szynki i sera z pewnością wzbogacają smak ale trochę mi mało przypraw. Spróbuję przygotować ten specjał i zobaczę czy nie warto jeszcze dodać czegoś.

    Odpowiedz
  5. MelaNika  7 września 2016 18:08

    Pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje. Lubię babkę ziemniaczaną. Chętnie wypróbuję ten przepis zastępując zwykłym serem produkt pravola.

    Odpowiedz
  6. luna341  7 września 2016 20:55

    Pychotka

    Odpowiedz
  7. martucha180  7 września 2016 23:12

    Trochę przypomina naszą ziemniaczaną babkę…

    Odpowiedz
    • Aneta  21 września 2016 12:04

      To prawda! 🙂

      Odpowiedz
  8. monicitia  11 września 2016 12:10

    Mmmmmmniam

    Odpowiedz
  9. Jaworka  13 września 2016 22:45

    Ja nie jestem pewna czy mi zasmakuje jeszcze nic takiego nigdy nie robiłam chyba że z połowy porcji na początek zrobię i jeśli posmakuje to dopiero wiekszy

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  29 stycznia 2017 19:05

    Przepis fajny ale ja za wędlinkę podziękuję. Więc sobie tylko popatrzę, a może kiedyś zmodyfikuję przepis na bezmięsny dodając jakieś inne składniki, aby wzbogacić smak skoro będzie bez tej wędliny. Ale ogólnie wygląda nieźle.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany