Neapolitański przysmak – ciasto ziemniaczane
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
CIASTO ZIEMNIACZANE
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 80 g masła
- 80 g startego parmezanu
- 2 jajka
- 120 g prosciutto crudo albo salami
- 100 g mozzarelli
- 100 g wędzonego sera provola
- bułka tarta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na pure’, wkładając je do dużej miski.
Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.
Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma
i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta.
Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl