Ciasto Tom i Jerry to nowy kulinarny hit Instagrama. Wiemy, jak je zrobić!
Uwielbiamy desery, które zaskakują nas bogatym smakiem i oryginalnymi dodatkami. Odkąd na Instagramie stworzono hasztag #foodporn, otwarcie przyznaliśmy jednak, że najbardziej cieszą nas te słodkości, które dodatkowo efektownie się prezentują, zamieniając popołudniową kawę w prawdziwą artystyczną sesję. Dziś mamy dla Was przepis na jedno z takich dań. Sprawdźcie i wypróbujcie – przygotowuje się je naprawdę łatwo!
Wyobraźcie sobie ciasto, które wygląda jak wielki kawałek sera na talerzu w kuchni animowanej myszki, która w latach 90. była ulubienicą dzieci. Brzmi wiarygodnie, w końcu nie takie desery przygotowywali już cukiernicy, przy użyciu dużej ilości słodkiego lukru, prawda? A jednak ciasto Tom i Jerry wcale go nie potrzebuje. Co więcej, nie potrzebuje nawet pieczenia. Biegnijcie więc do kuchni, by spróbować swoich sił i stworzyć sernik, który oczaruje Waszych znajomych i rodzinę!
Ciasto Tom i Jerry to nowy kulinarny hit Instagrama. Wiemy, jak je zrobić!
Sernik nawiązujący do słynnej bajki to pomysł Azjatów, którzy uwielbiają kulinarne ciekawostki. Od kilku miesięcy święci on prawdziwe tryumfy w Japonii i Tajlandii, gdzie chętnie serwują go restauracje. To właśnie w ten sposób po raz pierwszy rozgościł się na Instagramie. Kupujący ciasto klienci nie mogli się wprost powstrzymać, by nie sfotografować swojej porcji i nie pokazać jej w sieci.
A skoro słodki „ser” trafił już do Internetu, zewsząd posypały się pytania o to, w jaki sposób wykonać jego odpowiednik samodzielnie. Odpowiedział na nie youtuber, prowadzący kanał Nino’s home, dzięki któremu mogliśmy „zasięgnąć języka” i przekazać go dalej. Z poniższej receptury powstaną dwa kawałki sernika. Jedynym utrudnieniem jest konieczność posiadania trójkątnej foremki z tłoczonymi „dziurami”. Znajdziecie ją jednak w popularnych sklepach internetowych, a w ostateczności wykonacie samodzielnie przy odrobinie kreatywności. Na przykład z kartonika obleczonego śliską, nienasiąkliwą warstwą (takiego, na jakich układa się tort w cukierniach). W tym drugim przypadku trzeba jednak samodzielnie wycisnąć na gotowym serniku „dziury”.
Przepis na ciasto Tom i Jerry
Składniki:
- 250 g kremowego serka na sernik,
- 100 ml soku wyciśniętego z mango,
- 160 g kremówki,
- 50 g cukru
- 40 ml wrzątku,
- ok. 7 g żelatyny,
- żółty barwnik spożywczy.
Przygotowanie:
- Do małego naczynka wsyp żelatynę i zalej ją wrzątkiem. Odstaw na kwadrans.
- Wyciśnij sok z mango, przecierając owoc na sitku o drobnych oczkach, by pozbyć się miąższu. Tak przygotowany sok wlej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do zagotowania. Wrzuć do środka żelatynę i dalej gotuj, cały czas mieszając. Gdy żelatyna dobrze się rozpuści, wyłącz ogień i odstaw sok do wystudzenia.
- Do większej miski wyłóż kremowy serek i utrzyj go na gładką masę. Dodaj cukier i jeszcze chwilę ucieraj.
- Serową masę połącz z sokiem z żelatyną i utrzyj jeszcze raz.
- Do osobnej miski wlej kremówkę i ubijaj przez chwilę trzepaczką. Ma nieco zgęstnieć, ale nie ubić się na sztywną pianę.
- Gotową zagęszczoną kremówkę dolej do masy serowej i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj kilka kropli żółtego barwnika i ponownie wymieszaj.
- Masę wlej do dwóch trójkątnych foremek i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Gotowe!
Jak podoba się Wam pomysł na ciasto Tom i Jerry? Spróbujecie je przygotować?