Dla wegetarian: Ciasto szpinakowe z sosem serowym

ciasto szpinakowe

Przepis na ciasto szpinakowe z sosem serowymi został opracowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Ciasto:

  • mąka pszenna 300g
  • margaryna 100g
  • drożdże 30g
  • jajka 1szt
  • żółtka jaj 2szt
  • śmietana kwaśna 1/3 szklanki
  • mleko 3 łyżki
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:

  • szpinak mrożony 500g
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st.C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto można podawać z sosem serowym „Tarsmak”

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (270 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Melrose  20 lutego 2016 11:10

    Bardzo lubię przepisy wegetariańskie jak i wegańskie, często wykorzystuję je w swojej kuchni. Jestem pewna, że te danie mi zasmakuje bo uwielbiam szpinak. Z tym sosem serowym będzie pyszne!

    Odpowiedz
    • esia189  20 lutego 2016 12:28

      Dokładnie, przepisy wegetariańskie i wegańskie to świetne urozmaicenie dla typowo polskich dań. Szpinak jest jednym z tych produktów, które pasują do wszystkiego, a przy tym świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje 🙂

      Odpowiedz
  2. Żanett  20 lutego 2016 11:15

    Ja nie jestem wegetarianką, ale bardzo lubię szpinak 🙂

    Odpowiedz
  3. magda6915  20 lutego 2016 14:34

    jak ja lubię smak szpinaku zmieszany z sosem:) coś niesamowitego 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  20 lutego 2016 14:40

    Wczoraj w hipermarkecie widziałam szpinak mrożony w kawałkach i zastanawiałam się czy wziąć. teraz trochę żałuję, bo tu widzę świetny przepis na jego wykorzystanie.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  20 lutego 2016 18:37

    Ja robię różne dania ze szpinakiem ,ten przepis mnie również zainteresował.

    Odpowiedz
  6. marra  20 lutego 2016 19:12

    Uwielbiam szpinak, który często gości u mnie na stole. Ten przepis na pewno wykorzystam 🙂

    Odpowiedz
    • Melrose  28 lutego 2016 14:36

      Szpinak jest nie tylko pyszny ale i zdrowy. Ma same plusy 🙂

      Odpowiedz
  7. lilkawodna  20 lutego 2016 20:16

    Bardzo lubie szpinak. Nauczyłam nawet męża miłości do szpinaku. Dzięki czemu bardzo często gości on na naszym stole. Kolejny fajny przepis do mojej kolekcji.

    Odpowiedz
  8. luna341  20 lutego 2016 21:38

    Szpinak i ser to idealne połączenie ,Najlepsze z gorgonzolą

    Odpowiedz
  9. martus2833  20 lutego 2016 23:03

    Bardzo lubię szpinak! Przepis zanotowałam 🙂

    Odpowiedz
  10. as_sa  21 lutego 2016 09:35

    Lubię szpinak 🙂

    Odpowiedz
  11. iks  21 lutego 2016 14:27

    Fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować.

    Odpowiedz
  12. mama_kazala  21 lutego 2016 17:53

    szpinak jest dobry i zdrowy…tylko trzeba go umieć zrobić…
    pamietam jak byłam mała, mama po prostu go rozmroziła, rozlała nam na talerze i kazała jeść…
    długo nie mogłam patrzeć na nic zielonego… 😀

    Odpowiedz
  13. Bella11  21 lutego 2016 20:24

    Prosty przepis z pysznym szpinakiem!

    Odpowiedz
  14. Patriszia  21 lutego 2016 23:26

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  15. Agnieszka  22 lutego 2016 09:47

    Bardzo fajny i inspirujący przepis jestem jak najbardziej na tak. Lubię szpinak w połączeniu z czosnkiem, a jeszcze do tego dobre ciasto, po prostu pycha!. Największe do tej pory wrażenie zrobił na mnie szpinak w cieście francuskim może ten przepis okaże się smaczniejszy i lepszy.

    Odpowiedz
  16. nuczka  23 lutego 2016 12:23

    Przepis super, połączenie szpinaku i sera kapitalna sprawa,lubię szpinak pod każdą postacią i moja rodzinka też,staram się także używać ser, ten przepis …będzie od wypróbowania, każde nowe danie robi na mnie ogromne wrażenie… lubię takie dania a same przygotowanie sprawia ….chęć jedzenia… 🙂

    Odpowiedz
  17. raczek  23 lutego 2016 20:55

    Przepis wygląda na pyszny dla tych co lubią szpinak,warto go wypróbować i zadowolić rodzinkę,
    zdrowe jedzenie to podstawa dobrego zdrowia, lubię takie jedzonko 🙂

    Odpowiedz
  18. efffciaa  24 lutego 2016 18:41

    Mimo tego , że wegetarianką zdecydowanie nie jestem przepis wypróbowałam i muszę przyznać , że ciasto wyszło mi przepyszne , a co za tym idzie w ekspresowym tempie zniknęło z naszego stołu .

    Odpowiedz
  19. Aneta  25 lutego 2016 14:42

    Aż ślinka cieknie! 🙂

    Odpowiedz
  20. bbo  26 lutego 2016 18:35

    Może być pyszne… ale wygląda na suche 🙁

    Odpowiedz
  21. AnnStyl  24 kwietnia 2016 12:48

    Fajny przepis. Właśnie mam w zamrażarce szpinak i zastanawiam się co z nim zrobić. Teraz już wiem i długo już nie poleży ten szpinak u mnie. Wykonanie szybkie i prościutkie. A efekty jak widać na załączonym obrazku smakowite. Pycha. Palce lizać. Lubię szpinak, a w tej postaci wygląda zachęcająco i, aż się prosi o dokładkę :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany