Dla wegetarian: Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Przepis na ciasto szpinakowe z sosem serowymi został opracowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Ciasto:
- mąka pszenna 300g
- margaryna 100g
- drożdże 30g
- jajka 1szt
- żółtka jaj 2szt
- śmietana kwaśna 1/3 szklanki
- mleko 3 łyżki
- sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz szpinakowy:
- szpinak mrożony 500g
- czosnek 3 ząbki
- masło 2 łyżki
- śmietana kwaśna 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st.C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto można podawać z sosem serowym „Tarsmak”
Bardzo lubię przepisy wegetariańskie jak i wegańskie, często wykorzystuję je w swojej kuchni. Jestem pewna, że te danie mi zasmakuje bo uwielbiam szpinak. Z tym sosem serowym będzie pyszne!
Dokładnie, przepisy wegetariańskie i wegańskie to świetne urozmaicenie dla typowo polskich dań. Szpinak jest jednym z tych produktów, które pasują do wszystkiego, a przy tym świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje 🙂
Ja nie jestem wegetarianką, ale bardzo lubię szpinak 🙂
jak ja lubię smak szpinaku zmieszany z sosem:) coś niesamowitego 🙂
Wczoraj w hipermarkecie widziałam szpinak mrożony w kawałkach i zastanawiałam się czy wziąć. teraz trochę żałuję, bo tu widzę świetny przepis na jego wykorzystanie.
Ja robię różne dania ze szpinakiem ,ten przepis mnie również zainteresował.
Uwielbiam szpinak, który często gości u mnie na stole. Ten przepis na pewno wykorzystam 🙂
Szpinak jest nie tylko pyszny ale i zdrowy. Ma same plusy 🙂
Bardzo lubie szpinak. Nauczyłam nawet męża miłości do szpinaku. Dzięki czemu bardzo często gości on na naszym stole. Kolejny fajny przepis do mojej kolekcji.
Szpinak i ser to idealne połączenie ,Najlepsze z gorgonzolą
Bardzo lubię szpinak! Przepis zanotowałam 🙂
Lubię szpinak 🙂
Fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować.
szpinak jest dobry i zdrowy…tylko trzeba go umieć zrobić…
pamietam jak byłam mała, mama po prostu go rozmroziła, rozlała nam na talerze i kazała jeść…
długo nie mogłam patrzeć na nic zielonego… 😀
Prosty przepis z pysznym szpinakiem!
Ciekawy przepis 🙂
Bardzo fajny i inspirujący przepis jestem jak najbardziej na tak. Lubię szpinak w połączeniu z czosnkiem, a jeszcze do tego dobre ciasto, po prostu pycha!. Największe do tej pory wrażenie zrobił na mnie szpinak w cieście francuskim może ten przepis okaże się smaczniejszy i lepszy.
Przepis super, połączenie szpinaku i sera kapitalna sprawa,lubię szpinak pod każdą postacią i moja rodzinka też,staram się także używać ser, ten przepis …będzie od wypróbowania, każde nowe danie robi na mnie ogromne wrażenie… lubię takie dania a same przygotowanie sprawia ….chęć jedzenia… 🙂
Przepis wygląda na pyszny dla tych co lubią szpinak,warto go wypróbować i zadowolić rodzinkę,
zdrowe jedzenie to podstawa dobrego zdrowia, lubię takie jedzonko 🙂
Mimo tego , że wegetarianką zdecydowanie nie jestem przepis wypróbowałam i muszę przyznać , że ciasto wyszło mi przepyszne , a co za tym idzie w ekspresowym tempie zniknęło z naszego stołu .
Aż ślinka cieknie! 🙂
Może być pyszne… ale wygląda na suche 🙁
Fajny przepis. Właśnie mam w zamrażarce szpinak i zastanawiam się co z nim zrobić. Teraz już wiem i długo już nie poleży ten szpinak u mnie. Wykonanie szybkie i prościutkie. A efekty jak widać na załączonym obrazku smakowite. Pycha. Palce lizać. Lubię szpinak, a w tej postaci wygląda zachęcająco i, aż się prosi o dokładkę :).