Dla wegetarian: Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Przepis na ciasto szpinakowe z sosem serowymi został opracowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Ciasto szpinakowe z sosem serowym
Ciasto:
- mąka pszenna 300g
- margaryna 100g
- drożdże 30g
- jajka 1szt
- żółtka jaj 2szt
- śmietana kwaśna 1/3 szklanki
- mleko 3 łyżki
- sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz szpinakowy:
- szpinak mrożony 500g
- czosnek 3 ząbki
- masło 2 łyżki
- śmietana kwaśna 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st.C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto można podawać z sosem serowym „Tarsmak”