Wasze przepisy: Ciasto snickers według przepisu mojej cioci

Ciasto Snickers – o smaku ulubionego i popularnego batonika. Polecamy – raz upieczesz i uzależnisz się! Poszukaj w naszym serwisie także domowych przepisów na rafaello !

Ciasto Snickers

Składniki:

Masa waniliowa
krem karpatka, opakowanie
mleko 1/2 litra
masło 1/2 kostki

Masa czekoladowa
mleko 3/4 szklanki
cukier waniliowy
5 żółtek
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 1/4 kostki
kakao 3 łyżki

 

Polewa:

czekolada 2 tabliczki,
mleko 6 łyżek,
masło 1/4 kostki.

Dodatkowe składniki:

masa krówkowa lub mleko skondensowane 1 puszka
Krakersy Lajkonik,3 opakowania
słone orzeszki 200 g

Przygotowanie:

Mleko w puszce gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 3 godziny (jeśli mamy masę krówkową to mamy problem z głowy – przed nałożeniem na krakersy chwilkę podgrzewamy, żeby się łatwiej rozprowadzała, ja nie podgrzewałem i dałem radę). Masę waniliową przyrządzamy wedle instrukcji na opakowaniu kremu karpatka, czyli połowę mleka gotujemy, a w drugiej połowie mieszamy zawartość opakowania, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Nie może być żadnych grudek. Po ostygnięciu kremu wkręcamy do niego masło.

Robimy masę czekoladową – odstawiamy masło i kakao a z pozostałych składników gotujemy budyń.Po ostygnięciu masy wkręcamy do niej masło i dodajemy kakao. W garnuszku rozpuszczamy składniki na polewę czekoladową.

W dużej blaszce układamy:
-krakersy
-masa czekoladowa
-krakersy
-mleko z puszki lub masa krowkowa
-krakersy
-masa karpatkowa
-krakersy
-polewa czekoladowa
-orzeszki

Smacznego!

Autor: challenge1

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,55 z 5)
loading... zapisuję głos...