Ciasto naleśnikowe z piwem
Jeśli jesteście znudzeni tradycyjnymi naleśnikami, proponujemy ciasto naleśnikowe z piwem – o ostrzejszym smaku. Takie ciasto doskonale z nadzieniem mięsnym lub serowym.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Ciasto naleśnikowe z piwem
- – 1 szklanka mąki pszennej
- – 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka
- – 1,5 szklanki jasnego piwa
- – 2 jajka
- – 30 ml oleju
- – 1 szczypta kminku
- – 30 g tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu zyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr.
- Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.
Komentarze
Panowie się ucieszą.
Bardzo fajne, kiedyś takie robiłam .Są bardziej puszyste i wytrawne , z mięsem idealne.
Świetny pomysł. Na pewno zrobię i mój będzie zachwycony 😉 Robiłam już kiedyś z Coca-Colą i takie placuszki mają mnóstwo pęcherzyków powietrza 🙂
Naleśniki robię w różnych wersjach ,ale z piwem nigdy nie robiłam, więc warto spróbować.
Fajny pomysł na pulchne ciasto naleśnikowe tylko po co ta kostka rosołowa.Nie lepiej dodać swieżej posiekanej pietruszki ,doprawić solą i pieprzem.
Robię kurczaka na piwie, to czemu nie naleśniki 😉
Piwo chyba na diecie nie pasuje? 🙁
Takich jeszcze nie robiłam ale może warto wypróbować tylko że ja preferuję naleśniki na słodko z białym serem lub powidłami własnej roboty i polane bita śmietana
Ciekawe! 🙂
Brzmi zachęcająco. Muszę spróbować!