Ciasto na pizzę przepis sprawdzony – od eksperta kuchni włoskiej
Ciasto na pizze przepis sprawdzony, pochodzący od włoskiego kucharza. To ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Poznaj niezawodną recepturę na włoskie ciasto do pizzy.
Nie wiesz jak przyrządzić pizzę w domu, aby smakowła jak z najlepszej pizzerii? Cały sekret tkwi w recepturze na ciasto. Oto ciasto na pizzę przepis sprawdzony pochodzi od Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej. To niezawodny przepis na prawdziwą PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ. Jeśli pragniesz zbliżyć się do idealnego smaku ciasta – wybierz oryginalną włoską mąkę 00. Jest to silnie zmielona, prawie puszysta biała mąka bez otrębów. Dzięki tej mące twoja pizza będzie krucha i chrupka!
Składniki na danie: Ciasto na pizzę przepis sprawdzony
(ciasto na 6 placków pizzy)
- 900 g mąki
- 500 g wody o temperaturze pokojowej
- 20 g soli
- 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych)
Sposób wykonania:
Wyrabiamy wodę z 250 g mąki przez 2 minuty. Zakrywamy i zostawiamy na 30 minut – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze.
Po 30 minutach wracamy do wyrabiania ciasta. Dodajemy drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody). Dodajemy 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodajemy sól i kontynuujemy dodawanie małych ilości mąki. Ugniatamy przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Zostawiamy na jakiś czas, po czym owijamy ją przezroczystą folią i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy ją z lodówki 30 minut przed użyciem. Kroimy ciasto na kawałki 250-300 gramowe i formujemy z nich okrągłe kulki, które zostawiamy na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobinką oliwy).
Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgniatamy ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Dodajemy ulubione dodatki, po czym wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 4-6 minut.
Wykonaj także sos do pizzy według uznanej receptury:

Sos do pizzy – sprawdzony przepis na sos do smarowania spodu i doprawiania włoskiego przysmaku
Uwielbiam pizzę
Wygląda świeżo i apetycznie 🙂
Ojej, jak mi się zachciało pizzy!
Pycha 🙂
Wydawałoby się ,że to proste drożdżowe ciasto a tu tyle ceregieli i jeszcze dość czasochłonne.
Przepis zapisany 🙂
Ja też zaraz zapiszę ten przepis.
Dużo zachodu kiedy najdzie nam ochota na pizzę trzeba ją szybko zrobić więc tylko wyrabiam ciasto odstawiam do podrośnięcia potem piekę a na koniec kładę ulubione składniki i podpiekam aby ser sie rozpuścił i pycha szybko i łatwo
Często przyrządzam domową pizzę ale ciasto zawsze kupuję.
Mniam pizza 🙂 A ta własnej roboty najlepsza 🙂
Jak od eksperta to muszę wypróbować.
Wypróbuję na pewno 🙂
Ja daję więcej drożdzy, spróbuję zrobić według tego przepisu;)
Nie mogę, bo tyję od pizzy 😀
Wypróbuję 🙂
Mam podobny przepis, z kanału Kocham Gotować 🙂 Polecam wszystkim. Ciasto odstawia się na 2 godziny.
akurat wczoraj robiłam! mogłam wejść kilka dni prędzej 😀
Chętnie spróbuję – co prawda mam już swój własny, długo wypracowywany i udoskonalany przepis na ciasto, ale zawsze można spróbować czegoś nowego 🙂
Bardzo często robię pizzę, ale mam inny przepis na ciasto 🙂
Wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że ciasto było przepyszne i wszystkim smakowało 🙂
Uwielbiam sama piec pizzę, moje składniki to: mąka, drożdże (najlepiej świeże, bo wtedy pięknie rosną), mleko ( lekko ciepłe), szczypta soli, szczypta cukru, oliwa z oliwek. I ot to wszystkie składniki. Ciasto ugniatam i odstawiam do wyrośnięcia, a następnie układam wszystkie składniki zależnie od humoru i apetytu. Zawsze na pizzy gości mozzarella i kukurydza. Resztę składników zmieniam regularnie.
Teraz gdy jest sezon na cukinię, to właśnie ją przemycam na pizze, pokrojona w kostkę smakuje dokładnie jak ananas ( polecam, wiele osób nie poznało, że to nie jest ananas), dodatkowo daję świeżo zerwaną z mojego przydomowego ogródka bazylię i oregano, którego sapach zawsze kojarzy mi się z moją domową pizzą. Do tego daję jakieś mięsko, zazwyczaj kurczaka lub szynkę w plasterkach.
często dodaję też pieczarki, wcześniej podsmażone na patelni, alby podczas pieczenia w piekarniku nie puściły soku i nie zmoczyły ciasta, ponieważ gdy tak się stanie nawet za pomocą termoobiegu ciężko jest odparować powstałą na pizze wodę z pieczarek. Dlatego warto wcześniej podsmażyć ją lekko na patelni i odsączyć wydzieloną wodę. Wtedy pizza się uda na 100 % !
Robię tak samo
Kuchnia włoska należy do moich ulubionych,dlatego pizza czy lasagne często gości na moim stole. Nie ma to jak domowe dania.