Ciasto na pizzę przepis sprawdzony – od eksperta kuchni włoskiej

Ciasto na pizze przepis sprawdzony, pochodzący od włoskiego kucharza. To ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Poznaj niezawodną recepturę na włoskie ciasto do pizzy.

Ciasto na pizzę przepis sprawdzony

Nie wiesz jak przyrządzić pizzę w domu, aby smakowła jak z najlepszej pizzerii? Cały sekret tkwi w recepturze na ciasto. Oto ciasto na pizzę przepis sprawdzony pochodzi od Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.  To  niezawodny przepis na prawdziwą PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ. Jeśli pragniesz zbliżyć się do idealnego smaku ciasta – wybierz oryginalną włoską mąkę 00. Jest to silnie zmielona, prawie puszysta biała mąka bez otrębów. Dzięki tej mące twoja pizza będzie krucha i chrupka!

Składniki na danie: Ciasto na pizzę przepis sprawdzony

(ciasto na 6 placków pizzy)

  • 900 g mąki
  • 500 g wody o temperaturze pokojowej
  • 20 g soli
  • 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych)

Sposób wykonania:

Wyrabiamy wodę z 250 g mąki przez 2 minuty. Zakrywamy i zostawiamy na 30 minut – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze.

Po 30 minutach wracamy do wyrabiania ciasta. Dodajemy drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody). Dodajemy 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodajemy sól i kontynuujemy dodawanie małych ilości mąki. Ugniatamy przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Zostawiamy na jakiś czas, po czym owijamy ją przezroczystą folią i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy ją z lodówki 30 minut przed użyciem. Kroimy ciasto na kawałki 250-300 gramowe i formujemy z nich okrągłe kulki, które zostawiamy na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobinką oliwy).

Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgniatamy ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Dodajemy ulubione dodatki, po czym wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 4-6 minut.

Wykonaj także sos do pizzy według uznanej receptury:

Sos do pizzy – sprawdzony przepis na sos do smarowania spodu i doprawiania włoskiego przysmaku

Sos do pizzy – sprawdzony przepis na sos do smarowania spodu i doprawiania włoskiego przysmaku

Dobry sos pomidorowy to - obok ciasta - jeden z najważniejszych elementów, z jakich składa się smaczna pizza. Ma kluczowe znaczenie nie tylko podczas przyrządzania tradycyjnej włoskiej pizzy - którą tworzy zaledwie kilka składników - ale też w przypadku każdej innej pizzy bazującej na cienkim cieście, które nie udźwignie ciężkich dodatków. Sprawdź, jak ugotować go tak, by Twoja pizza nie potrzebowała żadnych nadprogramowych komponentów!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (217 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  4 lutego 2016 11:27

    Uwielbiam pizzę

    Odpowiedz
  2. bbo  4 lutego 2016 12:35

    Wygląda świeżo i apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  4 lutego 2016 12:50

    Ojej, jak mi się zachciało pizzy!

    Odpowiedz
  4. MelaNika  4 lutego 2016 13:44

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  5. Wusia  4 lutego 2016 16:00

    Wydawałoby się ,że to proste drożdżowe ciasto a tu tyle ceregieli i jeszcze dość czasochłonne.

    Odpowiedz
  6. Ewelina  4 lutego 2016 16:19

    Przepis zapisany 🙂

    Odpowiedz
  7. macierzanka  4 lutego 2016 17:49

    Ja też zaraz zapiszę ten przepis.

    Odpowiedz
  8. Jaworka  4 lutego 2016 19:27

    Dużo zachodu kiedy najdzie nam ochota na pizzę trzeba ją szybko zrobić więc tylko wyrabiam ciasto odstawiam do podrośnięcia potem piekę a na koniec kładę ulubione składniki i podpiekam aby ser sie rozpuścił i pycha szybko i łatwo

    Odpowiedz
  9. martus2833  4 lutego 2016 20:47

    Często przyrządzam domową pizzę ale ciasto zawsze kupuję.

    Odpowiedz
  10. sylwiawes  4 lutego 2016 20:57

    Mniam pizza 🙂 A ta własnej roboty najlepsza 🙂

    Odpowiedz
  11. lilkawodna  4 lutego 2016 21:21

    Jak od eksperta to muszę wypróbować.

    Odpowiedz
  12. Żanett  4 lutego 2016 22:20

    Wypróbuję na pewno 🙂

    Odpowiedz
  13. xtina120  4 lutego 2016 23:21

    Ja daję więcej drożdzy, spróbuję zrobić według tego przepisu;)

    Odpowiedz
  14. ava  6 lutego 2016 14:20

    Nie mogę, bo tyję od pizzy 😀

    Odpowiedz
  15. scrabble  7 lutego 2016 21:58

    Wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  16. Aneta  8 lutego 2016 15:35

    Mam podobny przepis, z kanału Kocham Gotować 🙂 Polecam wszystkim. Ciasto odstawia się na 2 godziny.

    Odpowiedz
  17. Anita  15 lutego 2016 19:57

    akurat wczoraj robiłam! mogłam wejść kilka dni prędzej 😀

    Odpowiedz
  18. nungal  17 lutego 2016 19:01

    Chętnie spróbuję – co prawda mam już swój własny, długo wypracowywany i udoskonalany przepis na ciasto, ale zawsze można spróbować czegoś nowego 🙂

    Odpowiedz
  19. Patriszia  21 lutego 2016 23:12

    Bardzo często robię pizzę, ale mam inny przepis na ciasto 🙂

    Odpowiedz
  20. as_sa  6 lipca 2016 19:26

    Wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że ciasto było przepyszne i wszystkim smakowało 🙂

    Odpowiedz
  21. kasiadrozdz  5 września 2016 14:13

    Uwielbiam sama piec pizzę, moje składniki to: mąka, drożdże (najlepiej świeże, bo wtedy pięknie rosną), mleko ( lekko ciepłe), szczypta soli, szczypta cukru, oliwa z oliwek. I ot to wszystkie składniki. Ciasto ugniatam i odstawiam do wyrośnięcia, a następnie układam wszystkie składniki zależnie od humoru i apetytu. Zawsze na pizzy gości mozzarella i kukurydza. Resztę składników zmieniam regularnie.

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  5 września 2016 14:15

      Teraz gdy jest sezon na cukinię, to właśnie ją przemycam na pizze, pokrojona w kostkę smakuje dokładnie jak ananas ( polecam, wiele osób nie poznało, że to nie jest ananas), dodatkowo daję świeżo zerwaną z mojego przydomowego ogródka bazylię i oregano, którego sapach zawsze kojarzy mi się z moją domową pizzą. Do tego daję jakieś mięsko, zazwyczaj kurczaka lub szynkę w plasterkach.

      Odpowiedz
      • kasiadrozdz  5 września 2016 14:17

        często dodaję też pieczarki, wcześniej podsmażone na patelni, alby podczas pieczenia w piekarniku nie puściły soku i nie zmoczyły ciasta, ponieważ gdy tak się stanie nawet za pomocą termoobiegu ciężko jest odparować powstałą na pizze wodę z pieczarek. Dlatego warto wcześniej podsmażyć ją lekko na patelni i odsączyć wydzieloną wodę. Wtedy pizza się uda na 100 % !

        Odpowiedz
        • Magdalena  7 lipca 2022 21:04

          Robię tak samo

          Odpowiedz
  22. Skosa Sandra  9 lutego 2021 20:00

    Kuchnia włoska należy do moich ulubionych,dlatego pizza czy lasagne często gości na moim stole. Nie ma to jak domowe dania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany