Ciasto na pizzę przepis sprawdzony – od eksperta kuchni włoskiej

Ciasto na pizze przepis sprawdzony, pochodzący od włoskiego kucharza. To ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Poznaj niezawodną recepturę na włoskie ciasto do pizzy.

Ciasto na pizzę przepis sprawdzony

Nie wiesz jak przyrządzić pizzę w domu, aby smakowła jak z najlepszej pizzerii? Cały sekret tkwi w recepturze na ciasto. Oto ciasto na pizzę przepis sprawdzony pochodzi od Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.  To  niezawodny przepis na prawdziwą PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ. Jeśli pragniesz zbliżyć się do idealnego smaku ciasta – wybierz oryginalną włoską mąkę 00. Jest to silnie zmielona, prawie puszysta biała mąka bez otrębów. Dzięki tej mące twoja pizza będzie krucha i chrupka!

Składniki na danie: Ciasto na pizzę przepis sprawdzony

(ciasto na 6 placków pizzy)

  • 900 g mąki
  • 500 g wody o temperaturze pokojowej
  • 20 g soli
  • 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych)

Sposób wykonania:

Wyrabiamy wodę z 250 g mąki przez 2 minuty. Zakrywamy i zostawiamy na 30 minut – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze.

Po 30 minutach wracamy do wyrabiania ciasta. Dodajemy drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody). Dodajemy 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodajemy sól i kontynuujemy dodawanie małych ilości mąki. Ugniatamy przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Zostawiamy na jakiś czas, po czym owijamy ją przezroczystą folią i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy ją z lodówki 30 minut przed użyciem. Kroimy ciasto na kawałki 250-300 gramowe i formujemy z nich okrągłe kulki, które zostawiamy na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobinką oliwy).

Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgniatamy ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Dodajemy ulubione dodatki, po czym wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 4-6 minut.

Wykonaj także sos do pizzy według uznanej receptury:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (247 głosów, średnia: 4,55 z 5)
loading... zapisuję głos...