Cake pops – czyli ciasto na patyczkach ze śliwkami kalifornijskimi
Cake pops czyli ciasto na patyczkach to modny ostatnio rodzaj deseru. Są to kawałki ciasta, które łączymy ze sobą zwykle przy pomocy kremu. Robimy z tego kulki, osadzamy na patyczek i dekorujemy według własnej fantazji. Cake popsy wprowadziła do powszechnej świadomości Bakarella (link do jej bloga: http://www.bakerella.com). Oto jeden z przepisów na modne cake popsy.
Czas przygotowania: 60 min
Ilość: 26 kulek
Składniki na deser: ciasto na patyczkach ze śliwkami kalifornijskimi
- 2½ kubka płatków owsianych błyskawicznych
- 12 śliwek kalifornijskich
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 120g cukru trzcinowego
- 120g masła
- 100ml mleka roślinnego
- 60ml whiskey
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe posypki, drewniane patyczki
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników. Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whiskey i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia. Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.