Ciasto migdałowo-pomarańczowe rodem z Hiszpanii

Planujesz świąteczne menu i szukasz czegoś oryginalnego? Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich fantazyjnym smakiem i subtelnym aromatem, to ciasto z pewnością zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole.

 ciasto-z-pomaranczami

Pomarańcze i migdały bardzo często wykorzystuje się w kuchni hiszpańskiej. Połączenie tych składników można także znaleźć w tradycyjnym świątecznym cieście hiszpańskim. Nawet teraz możemy spróbować tego specjału w czasie hucznie obchodzonych w Hiszpanii Świąt Bożego Narodzenia. Według statystyk Traveplanet.pl, świąteczny tydzień w hotelu na Costa Brava, to koszt od 1823 zł/os. Jeśli jednak nie wybieramy się na Święta do Hiszpanii, a chcielibyśmy poczuć migdałową słodycz i silny pomarańczowy aromat tamtejszych Świąt, przygotujmy to pyszne ciasto w domu.

 

Ten słoneczny wypiek będzie przyjemnym orzeźwieniem i świetnym uzupełnieniem tradycyjnych polskich potraw na świątecznym stole. Dla niektórych istotną informacją może być fakt, że to ciasto przygotowuje się bez mąki.

Ciasto migdałowo-pomarańczowe składa się z:

  • 2 pomarańcze
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 250 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Umyć gorącą wodą pomarańcze, następnie obrać i grubo posiekać, nie zapominając o usunięciu pestek. Miąższ włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę wody i dusić pod przykrywką przez ok. 30 min. na słabym ogniu. Odstawić garnek z musem do ostygnięcia. Wysmarować tłuszczem okrągłą formę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C. Następnie całą zawartość garnka rozdrobnić w mikserze. Oddzielić żółtka od białek, zmieszać białka z odrobiną soli i dodając stopniowo 100g cukru, ubić na sztywną pianę. Żółtka z pozostałym cukrem także ubić na jasny i puszysty krem. Dodać do niego pomarańczowy mus, mielone migdały oraz pianę z białek. Całość wymieszać i przelać do przygotowanej już formy, wygładzić jego powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec ok. 50-55 minut. Gdyby za szybko ciemniało, należy przykryć je folią aluminiową. Trzymać w formie aż do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Buen provecho!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (156 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  12 grudnia 2014 10:36

    Narobiliście apetyt, a pomarańcze akurat wczoraj kupiłam.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  12 grudnia 2014 14:01

    Pachnie jak już się czyta. 🙂

    Odpowiedz
  3. bbo  12 grudnia 2014 21:16

    Smakołyki – palce lizać!

    Odpowiedz
  4. zjadłabym  12 grudnia 2014 21:49

    Mus pomarańczony i bez mąki – super ciasto!

    Odpowiedz
  5. basiaj  12 grudnia 2014 23:34

    Może je zrobię.

    Odpowiedz
  6. girlblack  30 marca 2015 12:46

    migdał i pomarańcz piękne połączenie, a jaki aromat:)

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 października 2016 14:33

    Nie przepadam za tym ciastem . Jadłam je będąc na Costa Brava , ale nie zrobiło na mnie najlepszego wrażenia – generalnie nasze ciasta są najsmaczniejsze 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  6 grudnia 2016 12:06

    Bardzo lubię to połączenie smakowe 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany