Ciasto migdałowo-pomarańczowe rodem z Hiszpanii
Planujesz świąteczne menu i szukasz czegoś oryginalnego? Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich fantazyjnym smakiem i subtelnym aromatem, to ciasto z pewnością zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole.
Pomarańcze i migdały bardzo często wykorzystuje się w kuchni hiszpańskiej. Połączenie tych składników można także znaleźć w tradycyjnym świątecznym cieście hiszpańskim. Nawet teraz możemy spróbować tego specjału w czasie hucznie obchodzonych w Hiszpanii Świąt Bożego Narodzenia. Według statystyk Traveplanet.pl, świąteczny tydzień w hotelu na Costa Brava, to koszt od 1823 zł/os. Jeśli jednak nie wybieramy się na Święta do Hiszpanii, a chcielibyśmy poczuć migdałową słodycz i silny pomarańczowy aromat tamtejszych Świąt, przygotujmy to pyszne ciasto w domu.
Ten słoneczny wypiek będzie przyjemnym orzeźwieniem i świetnym uzupełnieniem tradycyjnych polskich potraw na świątecznym stole. Dla niektórych istotną informacją może być fakt, że to ciasto przygotowuje się bez mąki.
Ciasto migdałowo-pomarańczowe składa się z:
- 2 pomarańcze
- 5 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 250 g mielonych migdałów
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Umyć gorącą wodą pomarańcze, następnie obrać i grubo posiekać, nie zapominając o usunięciu pestek. Miąższ włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę wody i dusić pod przykrywką przez ok. 30 min. na słabym ogniu. Odstawić garnek z musem do ostygnięcia. Wysmarować tłuszczem okrągłą formę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C. Następnie całą zawartość garnka rozdrobnić w mikserze. Oddzielić żółtka od białek, zmieszać białka z odrobiną soli i dodając stopniowo 100g cukru, ubić na sztywną pianę. Żółtka z pozostałym cukrem także ubić na jasny i puszysty krem. Dodać do niego pomarańczowy mus, mielone migdały oraz pianę z białek. Całość wymieszać i przelać do przygotowanej już formy, wygładzić jego powierzchnię i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec ok. 50-55 minut. Gdyby za szybko ciemniało, należy przykryć je folią aluminiową. Trzymać w formie aż do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Buen provecho!