Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe

iasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to oryginalny pomysł na słodką chwilę. Choć zwykle marchew wykorzystujemy do zup, sałatek, soków oraz surówek, nadaje się idealnie do ciasta. Spróbujcie same! Oto sprawdzony przepis naszej czytelniczki na to pyszne ciasto

Ciasto marchewkowe – składniki:

– 40 dkg marchwi
– 1/2 kg mąki pszennej
– 25 dkg cukru
– 1 łyżka margaryny
– 2 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu i goździków
– 1 łyżka karmelu ( z 5 dkg cukru)

Ciasto marchewkowe – sposób przygotowania:

Obraną marchew zetrzyj na drobnej tarce. Do utartej miazgi dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą, żółtka utarte z cukrem, utłuczone korzenie oraz karmel. Starannie wyrób masę. Ubij pianę i dodaj do ciasta. Gotową masę wyłóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 1 godziny. Po upieczeniu ciasto marchewkowe możesz polać lukrem
Pozdrawiam, Madziulka444 🙂

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (281 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...