Przepis na: Ciasto mandarynkowe

Propozycja na świąteczne ciasto mandarynkowe od dietetyka –  p. Zofii Urbańczyk z Centrum Naturhouse

ciasto-mandarynkowe

Składniki:

4 mandarynki ze skórką

25 dkg mielonych migdałów (orzechy mielone)

15 dkg cukru

6 jaj

1 łyżka proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?

Mandarynki ze skórką sparzyć wrzątkiem po czym całe wraz ze skórką wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Następnie mandarynki odcedzić i przestudzić. Cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia wrzucić do miseczki i wbić żółtka. Osobno należy ubić białka. Przestudzone mandarynki zmiksować – 2 ze skórką, a 2 obrać i wrzucić do pozostałych składników. Ubitą pianę powoli łączyć z resztą składników i tak przygotowane ciasto wlać do średniej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (132 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...