Przepis na: Ciasto mandarynkowe
Propozycja na świąteczne ciasto mandarynkowe od dietetyka – p. Zofii Urbańczyk z Centrum Naturhouse
Składniki:
4 mandarynki ze skórką
25 dkg mielonych migdałów (orzechy mielone)
15 dkg cukru
6 jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Mandarynki ze skórką sparzyć wrzątkiem po czym całe wraz ze skórką wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Następnie mandarynki odcedzić i przestudzić. Cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia wrzucić do miseczki i wbić żółtka. Osobno należy ubić białka. Przestudzone mandarynki zmiksować – 2 ze skórką, a 2 obrać i wrzucić do pozostałych składników. Ubitą pianę powoli łączyć z resztą składników i tak przygotowane ciasto wlać do średniej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.