Ciasto z bitą śmietaną, malinami, borówkami i śliwkami kalifornijskimi

CPB_Ciasto_Flaga_USA_4

Składniki na Ciasto z bitą śmietaną, malinami, borówkami i śliwkami kalifornijskimi

Ciasto:

  • 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej
  • ¾ szklanki cukru brązowego, drobnego
  • ½ kostki masła
  • 15 dag śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremki
  • papier do pieczenia (opcjonalnie)
  • foremka 18 x 23 cm

Do dekoracji:

  • ½ l śmietanki 30%
  • 2 garści malin
  • 1 garść borówek amerykańskich

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z masłem na jednolitą masę, dodaj cukier, dalej ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji, pod koniec dodaj mleko i olej. Do jednolitej masy dodaj mąkę (wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia), ekstrakt z wanilii, połącz całość do uzyskania gładkiej masy. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Śliwki kalifornijskie pokrój w paski.

Tak przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej masłem foremki (jeśli masz foremkę, do której ciasto zbyt przywiera, lepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia), na wierzch wrzuć paski śliwek kalifornijskich, poczekaj aż pokryją się ciastem lub zatop je w cieście. Ciasto piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 stopni (opcja góra/dół), przez 50-60 minut. Najlepiej sprawdzać czy ciasto jest upieczone patyczkiem szaszłykowym, jeśli po wyjęciu patyczek będzie suchy, możesz wyjąć ciasto, jeśli będzie wilgotny, daj mu kolejne 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno wystygnąć.

W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno (śmietana do ubijania powinna być wcześniej schłodzona), po ubiciu wstaw śmietanę do lodówki.

Wystudzone ciasto przygotuj do dekorowania, zetnij górę (która może być nierówna) i wyrównaj boki. Przycięte ciasto odwróć do góry nogami (ponieważ śliwki kalifornijskie są ciężkie, w trakcie pieczenia opadły na dół ciasta, lepiej mieć je na górze ciasta). Ciasto pokryj cienką warstwą bitej śmietany, pomoże Ci w tym długi nóż (nie musi być równo jak w cukierni, to będzie Twoje własne ciasto). Resztę bitej śmietany przełóż do rękawa dekoracyjnego. Dekoruj robiąc kolejne rzędy z owoców lub bitej śmietany.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (251 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  12 lipca 2016 15:05

    wygląda pięknie, założę się że mi by takie nie wyszło, zawszę muszę coś skoncić 😀

    Odpowiedz
  2. marra  12 lipca 2016 15:30

    Uwielbiam takie ciasta z owocami 😀 Ładnie się prezentuje i na pewno jest wyśmienite 🙂 Gdy kupię maliny to od razu biorę się za pieczenie tego cuda 🙂

    Odpowiedz
  3. Wusia  12 lipca 2016 15:52

    To lubię właśnie w lecie, gdy mam świeże owoce jagodowe.

    Odpowiedz
  4. martus2833  12 lipca 2016 16:07

    Moje śliwki w cieście zawsze opadają na dno w efekcie czego wypiek nie wygląda tak efektownie.

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  12 lipca 2016 17:06

    Wprawdzie wersja zupełnie nie dla mnie, bo poza owocami nie korzystam z żadnego z użytych składników, ale moja rodzinka na pewno byłaby oczarowana takim wypiekiem. Prezentuje się bardzo ładnie.

    Odpowiedz
  6. martucha180  12 lipca 2016 21:16

    Pychota!

    Odpowiedz
  7. macierzanka  12 lipca 2016 21:42

    O jak pięknie wygląda to ciasto z bitą śmietaną,na pewno jest znakomite.

    Odpowiedz
  8. Jaworka  12 lipca 2016 21:48

    Pięknie wygląda lubię takie ciasta z sezonowymi owocami a żeby śliwki nie opadły na dół można oprószyć je mąką zwykłą

    Odpowiedz
  9. mama_kazala  12 lipca 2016 21:53

    ojejku jejku jejku! proszę zabierzcie mnie stąd, bo zaraz cały monitor zjem! uwielbiam takie ciasta z sezonowymi, świeżymi owocami – SĄ PRZEPYSZNE!!!! babcia zawsze robiła!

    Odpowiedz
  10. malgosia  13 lipca 2016 08:48

    Piękne wygląda, nawet można go potraktować jako tort, jeszcze świeczki i trochę dekoracji i super.Nawet można powiedzieć,że zdrowe to ciasto.

    Odpowiedz
  11. AnnStyl  13 lipca 2016 10:12

    Już na sam widok tego słodkiego rarytasu ślinka cieknie. Mniam. A do tego te owoce. Palce lizać. No i jak tu nie lubić takich ciast? Może mi ktoś powiedzieć. Wygląda tak apetycznie, że ŁO!

    Odpowiedz
  12. Aneta  28 września 2016 12:00

    O mamusiu! *_* Wygląda obłędnie, zapewne też tak smakuje 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany