Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kajmakiem

Najpopularniejsze w Polsce śliwki to: węgierki, mirabelki i renklody. Mało kto wie, że obecnie znanych jest na świecie aż 6 000 odmian śliwy domowej. Śliwki są źródłem błonnika, witamin: C, A, E, K oraz tych z grupy B, a także składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, wapń, fosfor czy magnez. Jeśli chodzi o ich właściwości, to jak wiemy chociażby z reklam telewizyjnych, wpływają one pozytywnie na trawienie i chronią przed wolnymi rodnikami. Polecane są również osobom, które cierpią na brak apetytu. Ale mniej znany jest już fakt, iż mogą zbawiennie wpływać na nasze samopoczucie! Wśród witamin głównym źródłem dobrego samopoczucia są: B9 (kwas foliowy), B6, B12, D i C. I właśnie aż dwie z nich znajdziemy w śliwkach – C oraz B6. Niedobór tej drugiej często przekłada się na nasz nastrój, gdyż może spowodować m.in. zmiany w układzie nerwowym objawiające się np. bezsennością, spadkiem samopoczucia czy depresją.

Ciasto ze śliwkami 

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kajmakiem

(Łatwy, czas przygotowania: 1 h)

Składniki:

  • 1 szklanka cukru białego Cukier Królewski
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 10 łyżeczek kajmaku
  • 0,5 kg śliwek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksera umieszczamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, olej i jogurt – miksujemy całość na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Na ciasto łyżeczką nakładamy kajmak oraz śliwki. Ciasto przed pieczeniem możemy dodatkowo oprószyć cukrem. Ciasto jogurtowe pieczemy 45 minut w 180°C.

 

Autorką przepisu i zdjęć jest Joanna Matyjek z www.odczarujgary.pl.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (320 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. justyna8  3 września 2016 11:53

    Chyba się skuszę i wypróbuję przepis – uwielbiam i ciasta jogurtowe, i śliwki.

    Odpowiedz
  2. luna341  3 września 2016 15:32

    Proste i szybkie w przygotowaniu .Mniam

    Odpowiedz
  3. martucha180  3 września 2016 22:02

    Zjadłabym!

    Odpowiedz
  4. kasia87g  4 września 2016 09:43

    akurat teraz sezon na śliwki wiec muszę upiec taki

    Odpowiedz
  5. agasam9  4 września 2016 10:50

    pyszne i lekkie akurat na lato

    Odpowiedz
  6. kasiadrozdz  5 września 2016 13:07

    Czy śliwki nie opadły na dno formy? Mi za każdym razem opadają, nawet jak posypuję je mąką 🙁

    Odpowiedz
  7. monicitia  8 września 2016 17:33

    Domowe- najlepsze!!!!

    Odpowiedz
  8. Jaworka  18 września 2016 19:38

    Co roku czekam do jesieni na śliwki bo je uwielbiam zarówno na surowo jak i do ciasta robię także powidła z czekoladą a ciasto ze śliwkami jest na okrągło tez proste i szybkie jak to ale bez jogurtu więc to na pewno wypróbuję bo wygląda bardzo apetycznie i smacznie a jeszcze posypane pudrem pychotka

    Odpowiedz
  9. Aneta  27 września 2016 12:31

    Słyszę KAJMAK mówię TAK! 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany