Ciasto drożdżowe z malinami i z kruszonką

Ciasto drożdżowe z malinami i z kruszonkąCzas przygotowania :120min

Trudność: średnia

Składniki na ciasto drożdżowe z malinami i z kruszonką:

  •   -4 szklanki mąki
  •   -pół kostki drożdży(50 g)
  •   -2 jaja
  •   -6 łyżek cukru trzcinowego
  •   -1 szklanka mleka
  •   -pół paczki rodzynek
  •   -4 łyżki margaryny Palmy
  •   -szczypta soli
  •   -białko do posmarowania ciasta

Na kruszonkę:

-4 łyżki margaryny Palma

-3 łyżki cukru trzcinowego

-ok. pół szklanki mąki

Owoce:

-300 – 400 g malin świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy pół szklanki mleka, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie ucieramy wszystkie składniki. Nakrywamy czystą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy jaja z 5 łyżkami cukru. Margarynę Palmę topimy w pozostałym gorącym mleku i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą i rodzynkami. Następnie robimy w niej dołek i dodajemy rozczyn, utarte jajka, mleko z margaryną Palmą i dobrze wyrabiamy, aby ciasto się napowietrzyło – nawet 20 minut. Wyrobioną masę zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swą objętość. Aby zrobić kruszonkę, ucieramy margarynę Palmę z cukrem i mąką, do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę i jeszcze kilka razy zagniatamy. Następnie ciasto przekładamy na blaszkę (ok. 35×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i nakłuwamy widelcem. Układamy owoce, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 min.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (172 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  6 sierpnia 2015 11:44

    Wygląda jak u mamy 🙂

    Odpowiedz
    • Żanett  6 sierpnia 2015 21:17

      Też tak pomyślałam 🙂

      Odpowiedz
  2. Trochę Szalona  6 sierpnia 2015 12:18

    Aż ślinka cieknie 😉

    Odpowiedz
  3. ewka  6 sierpnia 2015 12:23

    smakowicie wygląda. Chętnie bym zjadła

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  6 sierpnia 2015 13:07

    Już samo zdjęcie można zjeść;-)

    Odpowiedz
  5. martucha180  6 sierpnia 2015 13:11

    To ja poproszę 😉
    PS Podwójne wypunktowanie składników…

    Odpowiedz
  6. Uśmiechnij się :)  6 sierpnia 2015 15:45

    Cudowny przepis. Ciasto z kruszonką zawsze będzie kojarzyło mi się z wakacjami u babci 😉

    Odpowiedz
  7. Patriszia  6 sierpnia 2015 16:01

    Mmm… aż ślinka leci.:)

    Odpowiedz
  8. Olejnik  6 sierpnia 2015 18:38

    Uwielbiam maliny i kruszonkę wszystko razem = pychotka 🙂

    Odpowiedz
  9. Wusia  6 sierpnia 2015 22:41

    Dużo roboty ale jaki pyszny efekt!

    Odpowiedz
  10. macierzanka  7 sierpnia 2015 12:24

    Piekę czasem takie ciasto ,jest pyszne.

    Odpowiedz
  11. marcia7  7 sierpnia 2015 17:12

    letnie pyszności

    Odpowiedz
  12. Anita  22 sierpnia 2015 16:24

    ojej, ale bym jadła!

    Odpowiedz
  13. Ewelina  30 sierpnia 2015 17:22

    Uwielbiam ciasto z malinami, ja jednak robię je bez kruszonki. 🙂

    Odpowiedz
  14. Aneta  2 września 2015 12:35

    Może się skuszę 🙂 Tylko musiałabym zmodyfikować nieco przepis dla mojego chłopca i usunąć z niego rodzynki 🙂

    Odpowiedz
  15. efffciaa  17 marca 2016 14:54

    A ja nie lubię ciast drożdżowych , pewnie dlatego , że mi wychodzą ze zbyt intensywnym zapachem i smakiem drożdży – widocznie daję ich zbyt od serca 🙂

    Odpowiedz
  16. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:21

    Wygląda pysznie. Ja choć piekę ciasta można by rzec na co dzień, to niestety drożdżówki mi jakoś niespecjalnie wychodzą. Ciasto drożdżowe wychodzi ale typowe takie ładne wysokie drożdżówki niestety nie. Raz na jakiś czas się trafiła ładniejsza ale dałam se z nimi spokój. Natomiast bardzo lubię jeść drożdżówki :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany