Ciasto drożdżowe z malinami i z kruszonką
Trudność: średnia
Składniki na ciasto drożdżowe z malinami i z kruszonką:
- -4 szklanki mąki
- -pół kostki drożdży(50 g)
- -2 jaja
- -6 łyżek cukru trzcinowego
- -1 szklanka mleka
- -pół paczki rodzynek
- -4 łyżki margaryny Palmy
- -szczypta soli
- -białko do posmarowania ciasta
Na kruszonkę:
-4 łyżki margaryny Palma
-3 łyżki cukru trzcinowego
-ok. pół szklanki mąki
Owoce:
-300 – 400 g malin świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy pół szklanki mleka, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie ucieramy wszystkie składniki. Nakrywamy czystą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy jaja z 5 łyżkami cukru. Margarynę Palmę topimy w pozostałym gorącym mleku i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą i rodzynkami. Następnie robimy w niej dołek i dodajemy rozczyn, utarte jajka, mleko z margaryną Palmą i dobrze wyrabiamy, aby ciasto się napowietrzyło – nawet 20 minut. Wyrobioną masę zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swą objętość. Aby zrobić kruszonkę, ucieramy margarynę Palmę z cukrem i mąką, do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę i jeszcze kilka razy zagniatamy. Następnie ciasto przekładamy na blaszkę (ok. 35×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i nakłuwamy widelcem. Układamy owoce, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 min.