Ciasto Caprese z migdałami i czekoladą
Ilość porcji: 8-10
Składniki na ciasto Caprese z migdałami i czekoladą
- 100g całych, obranych ze skórki migdałów
- 50g drobnego cukru
- 1 jajko
- 5 jajek ( oddzielnie białko i żółtko)
- 160g drobnego cukru
- 265g gorzkiej czekolady-roztopionej
- 50g posiekanych migdałów
Polewa:
- 70ml wody
- 90g drobnego cukru
- 30g kakao
- 25g płynnej glukozy
- 2 płaty żelatyny
Do dekoracji kandyzowana cytryna lub krojone migdały
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180c. Nasmaruj głęboką na 20 cm formę do pieczenia.
- Przygotowanie ciasta zacznij od zmielenia migdałów z 50g cukru pudru w robocie kuchennym. Wbij całe jajko, zółtka oraz 160g cukru pudru. Zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Ubij białka.
- Zmiksuj ze sobą roztopioną czekoladę z żółtkami i miksturą z cukru. Dodaj mielone i siekane migdały. Teraz spokojnie, po łyżce dodaj ubite białka.
- Wlej miksturę do przygotowanej formy i piecz około 40-45 minut.
- By przygotować polewę wlej do garnuszka wodę, cukier, kakao i glukozę, a wszystko doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
- Wrzuć płaty żelatyny do garnka i zalej wodą żeby zmiękły. Odsącz i wrzuć do garnka ze składnikami do polewy. Mieszaj aż wszystko się rozpuści.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż na paterę. Polej polewą i udekoruj kandyzowaną cytryną.
Przepis pochodzi z programu „Paul Hollywood i miejskie wypieki” , emitowanego w Polsat Food Network. Premierowe odcinki już od 5 października o 22:00, i 22:30