Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową

Przedstawiamy przepis na Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową i masą śmietanową. Doskonałe, jeśli lubicie miękkość biszkopta połączoną z lekko nasączonym ciastem.

Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, a także witaminy C, E oraz K. Co więcej, zawierają również magnez i wapń.

atl_ciasto-biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową

Biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • 110 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • 1 torebka Earl Grey Ahmad Tea London
  • 1,5 szklanki konfitury jeżynowej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C. Średniej wielkości blachę w kształcie koła wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Białka zmiksuj na sztywną masę, sukcesywnie dodając do nich drobno zmielony cukier. Do miski dodaj również żółtka jedno po drugim. Dodaj przesianą mąkę pszenną, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną cały czas delikatnie miksując, aby piana nie opadła. Masę przelej do blachy, a następnie wstaw ją do piekarnika na 40 min. Kiedy ciasto już się upiecze, uderz całą powierzchnią naczynia o blat, aby nie opadło i odstaw je do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjmij je z blachy i przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwie równe części.

W międzyczasie zaparz 1 torebkę herbaty Earl Grey Ahmad Tea London w 250 ml wody – saszetkę wyjmij po 1 minucie, aby napar uzyskał odcień jasnego brązu. Kiedy herbata ostygnie, skrop nią każdą z części biszkoptu równomiernie – około 30 ml na każdą z połówek. Następnie na dolnej części biszkoptu rozprowadź grubą warstwę konfitury jeżynowej (po całej powierzchni) i przykryj ją drugą częścią biszkoptu.

Masa śmietanowa:

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¼ filiżanki wody

 Przygotowanie:

W ¼ filiżanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny. Ubijaj 500 ml śmietanki kremówki (pamiętaj, aby była bardzo dobrze schłodzona, najlepiej pozostaw ją w lodówce na 24 h przed użyciem), dodając sukcesywnie cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, aż masa będzie sztywna. Nałóż ją na przygotowane wcześniej ciasto z konfiturą.

Muffiny z żurawiną amerykańską, wyjątkowy duet – nie tylko na słodko!

Muffiny z żurawiną amerykańską, wyjątkowy duet – nie tylko na słodko!

Muffiny uwielbiamy za ich wygląd oraz fakt, że mogą być zarówno wytrawne jaki i słodkie. Obie wersje doskonale sprawdzą się z dodatkiem żurawiny.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. luna341  8 października 2016 13:41

    Pychotka ,bardzo lubie ciasta ze śmietaną ..tylko te kalorie

    Odpowiedz
  2. martucha180  8 października 2016 16:58

    Nie jadłam ciasta nasączanego herbatą…

    Odpowiedz
  3. malgosia  10 października 2016 09:01

    Pycha

    Odpowiedz
  4. Aneta  10 października 2016 11:56

    Z pewnością pyszne! 🙂

    Odpowiedz
  5. MelaNika  10 października 2016 13:12

    Na pewno jest bardzo smaczne. Z biszkoptowe ciasto można zrobić wiele różnych wersji słodkości. Wystarczy zmienić dodatki.

    Odpowiedz
  6. efffciaa  11 października 2016 15:45

    Super fajny i szybki przepis jak się ma ochotę na coś słodkiego a nie ma zbyt wiele w lodówce . Ja jeszcze daję wpół stężałą galaretkę zamiast konfitury .

    Odpowiedz
  7. Jaworka  17 października 2016 21:00

    Łatwy i szybki przepis na co nieco słodkiego do popołudniowej herbatki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany