Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową
Przedstawiamy przepis na Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową i masą śmietanową. Doskonałe, jeśli lubicie miękkość biszkopta połączoną z lekko nasączonym ciastem.
Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, a także witaminy C, E oraz K. Co więcej, zawierają również magnez i wapń.
Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową
Biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- 110 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
- 1 torebka Earl Grey Ahmad Tea London
- 1,5 szklanki konfitury jeżynowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C. Średniej wielkości blachę w kształcie koła wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Białka zmiksuj na sztywną masę, sukcesywnie dodając do nich drobno zmielony cukier. Do miski dodaj również żółtka jedno po drugim. Dodaj przesianą mąkę pszenną, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną cały czas delikatnie miksując, aby piana nie opadła. Masę przelej do blachy, a następnie wstaw ją do piekarnika na 40 min. Kiedy ciasto już się upiecze, uderz całą powierzchnią naczynia o blat, aby nie opadło i odstaw je do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjmij je z blachy i przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwie równe części.
W międzyczasie zaparz 1 torebkę herbaty Earl Grey Ahmad Tea London w 250 ml wody – saszetkę wyjmij po 1 minucie, aby napar uzyskał odcień jasnego brązu. Kiedy herbata ostygnie, skrop nią każdą z części biszkoptu równomiernie – około 30 ml na każdą z połówek. Następnie na dolnej części biszkoptu rozprowadź grubą warstwę konfitury jeżynowej (po całej powierzchni) i przykryj ją drugą częścią biszkoptu.
Masa śmietanowa:
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- ¼ filiżanki wody
Przygotowanie:
W ¼ filiżanki gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny. Ubijaj 500 ml śmietanki kremówki (pamiętaj, aby była bardzo dobrze schłodzona, najlepiej pozostaw ją w lodówce na 24 h przed użyciem), dodając sukcesywnie cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę, aż masa będzie sztywna. Nałóż ją na przygotowane wcześniej ciasto z konfiturą.