Ciasto bez pieczenia: Tartaletki z karmelizowaną śliwką

fot.mat.pras. Dan Cake Polonia
Ciasto bez pieczenia: Tartaletki z karmelizowaną śliwką – Składniki:
- – 150 g świeżych śliwek,
- – 5 łyżek brązowego cukru,
- – 1 łyżeczka masła,
- – 2 łyżeczki cynamonu,
- – 1 opakowanie serka Mascarpone,
- – 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
- – 1 opakowanie słodkich tartaletek od Dan Cake,
- – garść ulubionych orzechów,
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.
uwielbiam przepisy na ciasta i ciasteczka bez pieczenia, bardzo często zajmują one bardzo mało czasu a smakują o wiele, wiele lepiej. Przykładem takich ciast są serniki na zimno, ciasteczka owsiane itp itd
ten przepis też wydaję się bardzo ciekawy, muszę go wypróbować, myślę, że zaskoczy on moich domowników, którzy nie zawsze lubią moje eksperymenty kulinarne, ponieważ nie zawsze mi wychodzą
Uwielbiam 🙂
Doskonały przepis w swej prostocie i na czasie, bo przecież sezon śliwkowy w pełni.
Super pomysl na szybkie i smaczne Male co nieco.Lubię takie proste desery.Nie miałam jedynie tych gotowych spodów .Nie znam nawet tej firmy
Chodzi oczywiscie o firmę Dan Cake .Macie jakies doświadczenia z ich gotowymi półproduktami..? Ciekawe czy mają gotowe ciasto francuskie lub kruche
Znów śliwki!
fajny przepis, wart wypróbowania 🙂
Super przepis ,trzeba go zanotować.
Uwielbiam śliwki jak i ciasta bez pieczenia i to wygląda bardzo apetycznie wię zapiszę je do ulubionych i chętnie wypróbuje a może zostanie u mnie na długo
Wyglądają smakowicie 🙂
Przepis wydaje się być bardzo fajny, taki w sam raz na jesień. Uwielbiam śliwki w ciastach i ciasteczkach. Jedyne co bym zmieniła, to zamiast używać gotowych, pokusić się o zrobienie własnych tartaletek. I myślę, że ja tak właśnie zrobię. Zawsze lepiej wiedzieć, co się je:-)