Ciasto bez pieczenia: Tartaletki z karmelizowaną śliwką

fot.mat.pras.Dan-Cake-Polonia-2

fot.mat.pras. Dan Cake Polonia

Ciasto bez pieczenia: Tartaletki z karmelizowaną śliwką – Składniki:

  • – 150 g świeżych śliwek,
  • – 5 łyżek brązowego cukru,
  • – 1 łyżeczka masła,
  • – 2 łyżeczki cynamonu,
  • – 1 opakowanie serka Mascarpone,
  • – 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • – 1 opakowanie słodkich tartaletek od Dan Cake,
  • – garść ulubionych orzechów,

Przygotowanie:

Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (324 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...