Ciasto bez pieczenia: Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą

Ciasto bez pieczenia: Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą

Składniki na: Ciasto bez pieczenia – Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą 

  • 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
  • 50 g herbatników
  • 200 g ciastek owsianych z sezamem
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski wkładamy herbatniki i ciastka owsiane, a następnie za pomocą blendera dokładnie je kruszymy. W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy rozdrobnione ciastka. Do tortownicy przelewamy powstałą masę, którą równo rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką. Tortownicę wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stwardniała. W szklance z niewielką ilością wody rozpuszczamy żelatynę, a w innym naczyniu rozpuszczamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Do dużego garnka dodajemy miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt naturalny i całość miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy płynną żelatynę cały czas miksując. Powstałą masę przekładamy do tortownicy, a jej wierzch posypujemy posiekaną biała czekoladą i ponownie odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pokrojone brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy płynną galaretką i wkładamy do lodówki. Po stężeniu galaretki sernik podajemy z liśćmi świeżej mięty.

Uwaga: do brzoskwiń na górę ciasta można dodać także inne owoce – tak jak na zdjęciu

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (307 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. blogujemytestujemy  23 stycznia 2017 13:47

    Smakowicie się zapowiada

    Odpowiedz
  2. Hidari11  23 stycznia 2017 13:50

    Zjadłabym takie całe :). Zamiast białej, użyłabym mlecznej czekolady. Dodałabym jeszcze jakieś owoce dla urozmaicenia. A tak, to przepis super, bo nie mam cierpliwości do pieczenia.

    Odpowiedz
  3. macierzanka  23 stycznia 2017 19:24

    Prosty przepis,więc warto wypróbować.

    Odpowiedz
  4. marcia7  23 stycznia 2017 19:45

    proste i pyszne

    Odpowiedz
  5. malgosia  24 stycznia 2017 07:09

    Pyszotka

    Odpowiedz
  6. martucha180  24 stycznia 2017 09:08

    Poproszę kawałek… Ten większy 🙂

    Odpowiedz
  7. Aneta  25 stycznia 2017 11:04

    Jak bez pieczenia, to zdecydowanie jest to coś dla mnie – dla moich umiejętności i możliwości 😉 Bardzo fajny przepis, muszę zapisać i wypróbować jak najszybciej 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  28 stycznia 2017 16:01

    Uwielbiam ciasta bez pieczenia i mam dość sporo przepisów bo na lato kiedy gorąco upał to takie na zimno ciasto jest wspaniałe a i różne sezonowe owoce można wykorzystać

    Odpowiedz
  9. xtina120  2 lutego 2017 00:13

    Nie jestem fankom tego typu ciast, ale kawałek bym skosztowała 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany