Ciasto bez pieczenia: Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą
Składniki na: Ciasto bez pieczenia – Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą
- 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
- 50 g herbatników
- 200 g ciastek owsianych z sezamem
- 1 l jogurtu naturalnego
- 100 g miękkiego masła
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 g żelatyny
- 100 g białej czekolady
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Do miski wkładamy herbatniki i ciastka owsiane, a następnie za pomocą blendera dokładnie je kruszymy. W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy rozdrobnione ciastka. Do tortownicy przelewamy powstałą masę, którą równo rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką. Tortownicę wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stwardniała. W szklance z niewielką ilością wody rozpuszczamy żelatynę, a w innym naczyniu rozpuszczamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Do dużego garnka dodajemy miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt naturalny i całość miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy płynną żelatynę cały czas miksując. Powstałą masę przekładamy do tortownicy, a jej wierzch posypujemy posiekaną biała czekoladą i ponownie odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pokrojone brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy płynną galaretką i wkładamy do lodówki. Po stężeniu galaretki sernik podajemy z liśćmi świeżej mięty.
Uwaga: do brzoskwiń na górę ciasta można dodać także inne owoce – tak jak na zdjęciu