Przepis na:Ciasto bakaliowe
Składniki:
- 2/5 kostki do pieczenia Kasia (100g)
 - 2/3 szklanki cukru (160g)
 - 1 i 1/2 szklanki mąki (250g)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
 - 3 jaja
 - 50 ml rumu
 - 1 szklanka rodzynek bursztynowych Bakalland
 - 1 szklanka orzechów włoskich Chandler Bakalland
 - 1 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
 - 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland
 
Przygotowanie:
Owoce i orzechy wymieszaj z 1/4 szklanki mąki. Piekarnik nagrzej do 160st. C. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Miękką margarynę utrzyj z cukrem dodając partiami jajka i mąkę. Na koniec ciągle mieszając mikserem wlej rum. Do masy dodaj oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto bakaliowe przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy keksowej o długości 24 cm i piecz około 60 minut.


 (177 głosów, średnia: 4,55 z 5)