Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Składniki na deser: Ciastka owsiane z masłem orzechowym
- 50 g miękkiego masła
- 200 g masła orzechowego
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 110 g płatków owsianych górskich (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 śliwek kalifornijskich
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mikserem utrzyj masło, masło orzechowe i cukier do połączenia składników. Do masła i cukru dodaj jajko. Zmiksuj. Śliwki drobno posiekaj. W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia. Dodaj do masła, cukru i jajek. Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj śliwki i wymieszaj z masą ciasteczkową. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszcz je palcami i układaj na blaszce zostawiając między nimi ok. 3 cm odstępu. Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz ciastka do zezłocenia – około 15 minut. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i pozwól im odpocząć na blaszce 2 minuty. Zdejmij na kratkę i ostudź.